Investicije / PROJEKTI

Potpisan Ugovor za izgradnju filterskog postrojenja Sokolina u Srednjem

02.07.2018. 08:06 / Izvor: Akta.ba

U kabinetu općinskog načelnika je upriličeno je potpisivanje Ugovora za izgradnju filterskog postrojenja Sokolina u Srednjem. Potpisivanju su prisustvovali načenik Akif Fazlić, pomoćnica načelnika u Službi za privredu i finansije Merima Osmanović, direktorica Vodostana Ilijaš Belma Zukić, te vlasnik firme "MIBRAL" d.o.o. Milan Bralović.

Vodosabdijevanje naselja Srednje pitkom vodi vrši se sa izvorišta Sokolina. U periodu obilnih padavina dolazi do pojačane mutnoće vode što stvara problem kod redovne isporuke zdravstveno ispravne vode. Kako bi se prevazišao ovaj problem i građanima, privrednim subjektima i O.Š. "Srednje" osigurala zdravstveno ispravna voda, Općina Ilijaš je pokrenula projekat izgradnje filterskog postrojenja Sokolina Srednje.

Načelnik Fazlić je istakao značaj ovog projekta i rješenje problema kvaliteta vode.

"Općina je kroz operativni plan i strategiju razvoja definisala vodosnabdijevanje kao ključnu oblast. Izgradnja filter postrojenja Sokolina omogućiti će snabdijevanje vodom naselje Srednje i njegovo šire područje, te MZ Ljubina. Nakon provedenih procedura danas smo potpisali ugovor sa izvođačem radova i očekujemo da se projekat realizuje negdje do sredine jeseni", rekao je Fazlić.

Direktorica Vodostana Ilijaš Belma Zukić kazala je kako je na redu novi projekat nakon što je prošle godine realizovana rekonstrukcije filter postrojenja na centralnom vodovodu na Karašnici.

"Radi se o postrojenju koje je ostavilo mogućnost projektne nadogradnje. Ovo filter postrojenje kapaciteta 15 litara u sekundi i treba da omogući kontinuirano vodosnabdijevanje zdravstveno ispravnom vodom naselja Srednje i prilikom povećanih mutnoča na izvorištu. Drago mi je da su se stvorili tehnološki uslovi koji će omogućiti da bez obzira na negativne faktore i vremenske prilike, dobijemo kvalitet vode kakav građani zaslužuju", naglašava Zukić.

Milan Bralović vlasnik firme koja izvodi radove je rekao da će se projekat realizovati u predviđenom roku i u dvije faze. Prva faza je izrada projektne dokumentacije s kojom firma "MIBRAL" počinje odmah, a potom slijedi izrada objekta.

Postrojenje treba da obezbijedi uklanjanje suspendovanih materija – mutnoće iz vode, tako da se poslije tehnološkog procesa prečišćavanja vode (koagulacijom, flokulacijom i filtracijom) dobije voda za piće u skladu sa Pravilnikom o kvaliteti vode za piće.

Projektno rješenje se sastoji od:

- arhitektonsko građevinskog dijela i hidroinstalacija koje se sastoji od prostora za smještaj filterskih jedinica sa ostalom opremom, prostora komandne sobe, prostora za hemikalije, rezervoara za otpadnu vodu i platoa za opremu za obradu mulja;

- tehnološko - mašinskog dijela koji uključuje filtersko postrojenje od jednog filterskog para sa dvije filterske jedinice i

- elektroinstalacija.

Vrijednost projekta iznosi 511.518,65 KM. Finansira se iz Budžeta Kantona Sarajevo i Općine Ilijaš. Izvođač radova je firma "MIBRAL" d.o.o. Sarajevo, a rok za izvođenje radova je 120 dana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije