Potpisan ugovor za izgradnju regionalne deponije "Eko-Sep"

11.08.2020. 09:24 / Izvor: Akta.ba
Potpisan ugovor za izgradnju regionalne deponije 'Eko-Sep'

Potpisivanjem Ugovora o zajmu u iznosu od pet miliona eura za izgradnju regionalne deponije "Eko-Sep" sa Evropskom bankom i njegova ratifikacija od Predsjedništva BiH, stekli su se uslovi da se sa izvođačem radova potpiše ugovor za izgradnju ove regionalne deponije.

Potpisivanjem Ugovora o zajmu u iznosu od pet miliona eura za izgradnju regionalne deponije "Eko-Sep" sa Evropskom bankom i njegova ratifikacija od Predsjedništva Bosne i Hercegovine, stekli su se uslovi da se sa izvođačem radova potpiše ugovor za izgradnju ove regionalne deponije.

Zvanični izvođač radova je austrijska firma "Strabag" sa kojim će se potpisati ugovor polovinom ovog mjeseca, a rok za završetak radova je 13 mjeseci.

Naime, radi se o izgradnji regionalne deponije "Eko-Sep" Grada Živinice, Općine Banovići i Općine Kladanj.

Posebnu važnost ovom projektu izgradnje navedene deponije daje mogućnost naknadne obrade otpada gdje bi se mogla vršiti dodatna reciklaža.

Gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković, kao i načelnici susjednih općina Kladnja i Banovića, unazad već nekoliko godina aktivno rade na rješavanju ovog problema, koji će biti značajan cjelokupnoj regiji Tuzlanskog kantona.

Izgradnja centra za prikupljanje otpada ukupno će koštati 7,5 miliona, a za realizaciju navedenog projekta osigurana su sredstva u iznosu od pet miliona eura kao zajam od Evropske banke, i oko 2,5 miliona eura grant sredstava koje je Evropska banka osigurala od svojih partnera čime će se omogućiti realizacija obje faze izgradnje deponije "Eko-Sep".

Projekat izgradnje sanitarne deponije odnosi se 60 posto na Grad Živinice, 30 posto na Općinu Banoviće i 10 posto na Općinu Kladanj. Lokacija planirane regionalne sanitarne deponije ("RSD"), nazvane "Separacija 1", se nalazi na području grada Živinice.

Realizacijom ovog mega projekta u vrijednosti 15 miliona KM, riješit će se problem otpada u gradu Živinice, općinama Kladanj i Banovići ali i okolnim gradovima i općinama u Tuzlanskom kantonu.

Gradonačelnik Samir Kamenjaković ističe kako je ovaj mega projekat veoma značajan za sve građane, te da će ova deponija biti jedna od najsavremenijih deponija koja ima sve potrebne dozvole za rad i koja će imati mogćnost za naknadnu obradu otpada, gdje bi se mogla vršiti dodatna reciklaža.

"Kada je u pitanju Eko-sep imali smo niz stvari koje su morale proći određene procedure. Bilo je 17 tačaka koje su morale proći Federalni parlament, kroz Dom naroda, Vladu Federacije, ministarstva kako kantonalna, tako i federalna, te smo imali nekoliko koraka sa Evropskom bankom. S obzirom da smo se odlučili da Evropska banka da podršku, jer prije četiri godine kada smo imali veliki problem sa deponovanjem smeća, jer smo imali situaciju da je Svjetska banka otkazala kreditna sredstva, a razlog tome je bio što loklane zajdendice nisu sarađivale na ovom projektu. S tim u vezi ostao je i dug prema Svjetskoj banci, oko 600 hiljada KM, koji smo također morali servisirati. Nakon toga opredjeljene administracije bilo je da idemo prema Evropskoj banci i hvala Bogu uspjelimo smo sve korake završiti", dodao je.

Pojasnio je kako je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine potpisalo za kredit, uradili su ratifikaciju i taj kredit je sada operativan.

"Mi smo u toku dobijanja kreditnih sredstava u iznosu od 5 miliona eura, uspjeli dobiti 2,5 miliona eura donacije od SIDE i 750 hiljada eura donacija od Evropske banke za ekološke projekte, gdje su nam finansirali podršku preduzeću i projektnu dokumentaciju. Nakon toga, mi smo ušli u proceduru odabira izvođača, jer smo željeli paralelno čekajući ratifikaciju proći i tu proceduru. Uspjeli smo dakle i tu proceduru proći i zvanično je izabran izvođač Strabag Austrija. Oni će raditi deponiju, mi ćemo polovinom ovog mjeseca imati potpisivanje ugovora sa izvođačem, gdje će imati rok od 13 mjeseci da završe izgradnju deponije. Zaista su veliki koraci urađeni za jedan veliki ekološki projekat koji nam daje prednost za ono što je najvažnije, za naknadnu obradu otpada. Za planiranu naknadnu obradu otpada smo, također, dobili donaciju od Evropske unije, kako bi uradili fizibiliti studiju koja će odgovoriti na sva pitanja kako raditi naknadnu obradu otpada u našem Gradu. Cilj nam je da u budućnosti možemo koristiti sve kroz biomasu otpada, biomasu u poljoprivredi, biomasu u šumama, i da možemo otvoriti toplane koje bi bile na biomasu, a kako bi Grad imao sigurnu egzistenciju i sigurnu proizvodnju energije. Dakle uradili smo jedan veliki projekat, jedan megaprojekat od 15 miliona KM, i evo ono što je najvažnije prošli smo sve procedure i sad možemo potpisati ugovor sa izvođačem radova. Izvođač je izabran i evo ja se nadam da ćemo izaći iz one dugogodišnje agonije, jer zaista i građani iz Gornje i Donje Višće su sad relaksirani i konačno više neće biti u situaciji da imaju deponiju, jer ćemo imati jednu od najsavremenijih deponija. Ono što želim kazati da smo mi jedna od rijetkih deponija koja ima građevinsku i upotrebnu dozvolu i to nam daje za pravo da budemo centar za prikupljanje otpada, pa možda i za cijeli Tuzlanski kanton", kazao je Kamenjaković.

(Foto: zivinice-carsija)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije