Investicije / PROJEKTI

Potpisan ugovor za obnovu tri školska objekta u Kantonu Sarajevo

29.10.2018. 13:53 / Izvor: Akta.ba

U okviru Projekta "Energetska efikasnost u Bosni i Hercegovini", koji u Federaciji BiH implementira Federalno ministarstvo prostornog uređenja putem kreditnih sredstava Svjetske banke, tri obrazovne institucije u Kantonu Sarajevo dobit će novo ruho, zahvaljujući mjerama energetske efikasnosti.

Tim povodom danas je potpisan ugovor između federalnog ministra prostornog uređenja Josipa Martića i predstavnika mostarskih kompanija JV Promark doo i ZT Tehnozaštita doo, koje su izabrane za izvođače radova.

U obnovu objekata bit će uloženo više od 1.250.000 KM, a planirani radovi na sarajevskim školama JU "Srednja elektrotehnička škola", JU "Peta osnovna škola" Ilidža te JU OŠ "Izet Šabić" Sarajevo će biti realizirani u skladu sa svjetskim standardima iz oblasti energijske efikasnosti.

"Uspješna suradnja s Vladom Kantona Sarajevo u proteklom periodu rezultirala je obnovom 10 objekata. S istim entuzijazmom pristupamo realizaciji i novih aktivnosti, a sve s ciljem ukazivanja na prednosti energijske efikasnosti, što između ostalog podrazumijeva unapređenje komfora u samim objektima, ali i dugoročne uštede na računima za električnu energiju", izjavio je ministar Martić.

Implementacija radova na ovim objektima koji podrazumijevaju mjere poput zamjene prozora, ugradnju termo fasade, sanaciju krova, zamjenu vanjske stolarije, kao i kotlovnice s upotrebom novog energenta i zamjene postojeće LED rasvjete, poboljšat će uvjete boravka učenika i rada uposlenika ovih ustanova.

Nakon realizacije projekta, očekuju se značajne uštede na troškovima za energiju kao i emisiji CO2.

Sredstva za ovu namjenu obezbijeđena su proračunom Federacije BiH za 2018. godinu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije