Potpisani sporazumi za izgradnju 438 domova za raseljene osobe i izbjeglice

26.01.2016. 15:54 / Izvor: Fena
Potpisani sporazumi za izgradnju 438 domova za raseljene osobe i izbjeglice

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac danas je zajedno s entitetskim ministrima i načelnicima 19 općina potpisala sporazume o saradnju na provođenju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac danas je zajedno s entitetskim ministrima i načelnicima 19 općina potpisala sporazume o saradnju na provođenju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog projekta u vrijednosti od 30 miliona KM za zbrinjavanje 438 porodica.  

Istakla je da se radi o najugroženijim kategorijama stanovništva koji već 20 godina čekaju "krov nad glavom".

- Općine i entitetska ministarstva morat će uraditi veliki posao i već danas ćemo se dogovoriti o konkretnim rokovima za implementaciju - kazala je.

Očekuje da u roku od 60 dana sve općine odluče o načinu zbrinjavanja ovih osoba, jer će svi stanovi ostati u vlasništvu općina.

Ministar raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH Edin Ramić kazao je da su danas potpisani sporazumi s devet općina u FBiH.

- U trećoj fazi je predviđeno da projektujemo novih 278 stambenih jedinica, što je vrlo mali broj u odnosu na ukupan broj zainteresiranih, s obzirom na to da na osnovu dvaju javnih poziva postoji više od 9.000 zainteresiranih porodica - kazao je. 

Šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore naglasio je da Regionalni program stambenog zbrinjavanja predstavlja  političku obavezu četiriju država koje zajednički rade na zatvaranju poglavlja o raseljenim osobama na zapadnom Balkanu.

- Ovaj treći talas u središtu pažnje imat će pružanje socijalnog smještaja u 19 općina, čime će biti pružena pomoć za 338 interno raseljenih osoba koje žive u kolektivnim centrima, kao i za 100 izbjeglica iz Hrvatske - naglasio je.

Općine, dodao je Moore, imaju ključnu ulogu u realizaciji ovog projekta.

Regionalnim stambenim programom Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Repubike Srbije i Crne Gore predviđena su stambena rješenja za oko 27.000 domaćinstava izbjeglih i raseljenih osoba u četiri države regiona, odnosno  oko 74.000 korisnika.

Ukupna vrijednost tog programa procijenjena je na oko 1,2 milijarde KM, a od čega se na BiH odnosi oko 200 miliona KM.

Program se sastoji od četiri projekta svake od partnerskih zemalja, a cilj Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u BiH je osigurati trajna i održiva stambena rješenja kroz povratak i reintegraciju u prijeratnim mjestima prebivališta ili lokalnu integraciju u mjestima raseljenja za 5.400 porodica ili 14.000 izbjeglih i raseljenih osoba.

Tokom planirane implementacije u trajanju od pet godina projekt će se provoditi u talasima, za koje se pripremaju posebni potprojekti. BiH je dosad podnijela aplikacije za četiri potprojekta vrijednosti oko 80 miliona KM u okviru kojih će se osigurati stambeno zbrinjavanje oko 1.870 porodica.

U saradnji s lokalnim zajednicama, ti potprojekti se provode u više od 70 gradova/općina širom BiH. Završena je isporuka građevinskog materijala i izgradnja 20 objekata za lokalnu integraciju. Otpočeli su radovi na obnovi i izgradnji 50 objekata za povratak, a pokrenuti tenderi za izvođenje radova sto kuća za potrebe povratka izbjeglih osoba iz država regiona u BiH, kao i tenderi za projektovanje oko 400 kuća za potrebe povratka raseljenih osoba u BiH.

Gradnja objekata počet će u proljeće ove godine, tako da bi se do kraja 2016. godine moglo planirati useljenje gotovo 1.000 porodica u domove. Očekuje se da svi objekti budu završeni i korisnici useljeni do kraja 2017., kad ističe iskoristivost IPA sredstava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije