Potpisani sporazumi za nastavak ulaganja u industrijske zone

26.04.2018. 13:51 / Izvor: Akta.ba
Potpisani sporazumi za nastavak ulaganja u industrijske zone

Nakon potpisivanja sporazuma, delagacija Kantona Sarajevo i Općine Ilijaš posjetila je Misoču.

U kabinetu općinskog načelnika upriličeno je potpisivanje dva sporazuma između Općine Ilijaš i Ministarstva privrede Kantona Sarajevo kojima je omogućeno dalje ulaganje u razvoj ilijaških industrijskih zona, kao i uređenje korita rijeke Misoče.

Riječ je o Sporazumu o sufinansiranju projekata za infrastrukturno uređenje industrijskih zona u iznosu od 400.000 KM i to za izgradnju saobraćajne infrastrukture u industrijskim zonama Luke i Željezara u iznosu od 140.000 KM, potom asfaltiranje saobraćajnice u krugu industrijske zone Željezara u iznosu od 40.000 KM, rekonstrukcija saobraćajnice na lokaciji podvožnjaka u Starom Ilijašu u iznosu 100.000 KM i nastavak izgradnje saobraćajne mreže unutar industrijske zone Luke u iznosu od 120.000 KM.

Drugim Sporazumom se sufinansira projekat regulacije riječnih korita na području općine Ilijaš i to projekat regulacije rijeke Misoče u naselju Mlini u vrijednosti 133.206,45 KM i projekat regulacije rijeke Misoče u naselju Donja Misoča u iznosu od 152.000 KM.

Sastanku su prisustvovali načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, ministar privrede KS Muharem Šabić sa saradnicima, te pomoćnica načelnika u Službi za privredu i finansije Merima Osmanović.

Ministar Šabić kazao je da je jedini način napretka ulaganje u realni sektor i stvaranje pogodnosti za investitore.

"U svim općinama Kantona Sarajevo svi ekonomski parametri napreduju, broj kompanija i radnih mjesta u stalnom je porastu. Nastavljamo politiku iz prethodnih godina, ovisno o zahtjevima općina, broju zaposlenih, a najviše se ulaganja odnose na uređenje infrastrukture industrijskih zona, sve u cilju privlačenja investitora. Sa Svjetskom bankom smo dosta radili na projektima olakšavanja procedura, sve s ciljem da se kompanije šire, otvaraju nova radna mjesta, privuku investitori, smanje se nameti a kako bi mladi ljudi lakše došli do posla", kazao je Šabić.

Investicije u oblasti industrijske proizvodnje su osnova za snažniji ekonomski razvoj i otvaranje većeg broja novih radnih mjesta, tako da se kao strateški cilj razvoja lokalne privrede nameće potreba aktivne uloge lokalne zajednice u privlačenju domaćih i inostranih investicija. Stoga je potpisivanje ovih sporazuma nastavak politike usmjerene ka ekonomskom razvoju

"Ovi sporazumi znače nastavak ulaganja u industrijske zone, kao i uređenje vodotoka kako bi se zaštitila naselja i poljoprivredna zemljišta. Sporazumom za uređenje infrastrukture industrijskih zona za koju su definisana sredstva od 400 hiljada KM koje izdvaja kantonalno Ministarstvo privrede i Općina Ilijaš 220 hiljada. Projekti su vezani za ulaganje u saobraćajnu infrastrukturu, u pristupne puteve u Industrijsku zonu Željezara i Industrijsku zonu Luka, kao i rekonstrukciju puteva u ovim zonama. Za narednih mjesec dana pripremamo četiri nove lokacije u industrijskim zonama, tako da očekujemo ovog ljeta četiri nova investitora", rekao je Fazlić.

Nakon potpisivanja sporazuma, delagacija Kantona Sarajevo i Općine Ilijaš posjetila je Misoču.

Prethodne dvije godine realizirali su se projekti regulacije korita rijeke Misoče, izgradnje kaskada, silazne rampe, te riblje staze. U 2017. godini uređeno je 150 metara korita, a vrijednost te investicije je 135.000 KM. Ove godine uređeno je 200 metara, u vrijednosti 240.000 KM. Preostalo je uređenje još 100 metara i time će se okončati projekat uređenje vodotoka Misoče. Radove je finansiralo Ministarstvo privrede, a Općina Ilijaš je izradila projektnu i građevinsku dokumentaciju Izvođač radova je firma Bosman.

Planiraju se projekti i na ostalim vodotocima na području općine Ilijaš. U prvom redu tu je vodotok rijeke Bosne. Zajedno sa Agencijom za vodno područje rijeke Save Općina Ilijaš definirala je nekoliko projekata i planirana je njihova realizacija.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije