Potpisani sporazumi za sanaciju šumskih puteva u nekoliko općina

20.08.2018. 14:33 / Izvor: Akta.ba
Potpisani sporazumi za sanaciju šumskih puteva u nekoliko općina

Vlada KS je za sanacije planirala sredstava u iznosu do 2.000.000 KM koji će biti linearno raspoređeni.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić potpisao je danas sporazume o sufinansiranju projekata sanacije i rekonstrukcije šumskih puteva na području općina Vogošća, Ilijaš, Trnovo i Hadžići sa općinskim načelnicima Edinom Smajićem, Akifom Fazlićem i Hamdom Ejubovićem te ovlaštenim predstavnikom Trnova.

Potpisani sporazumi će se odnositi na sanaciju šumskog puta prema Planinarskom domu na Motki, šumskog puta puta prema Briješću-Gornja Jošanica II i sanaciju šumskog puta u ulici Gornja Jošanica II u općini Vogošća, sanaciju šumskog puta Korita - I faza, Gornja Misoča – Zenik I faza i Gajevi – Dragoradi u općini Ilijaš, sanaciju više šumskih puteva i to u MZ Šabići, MZ Dejčići, MZ Trnovo i MZ Delijaš u općini Trnovo te sanaciju šumskog puta kroz naseljeno mjesto Gradac u općini Hadžići.

Vlada Kantona Sarajevo je za pomenute sanacije planirala sredstava u iznosu do 2.000.000 KM koji će biti linearno raspoređeni prema tome koliko šumskih resursa se koristi po općinama.

Ministar Šabić je podsjetio prisutne da je u ovoj godini na većini šumskih puteva bilo puno šteta zbog lokalnih bujica.

"Načelnici općina, lokalne zajednice i 'Sarajevo-šume' imat će puno koristi od ovoga. Drugi razlog za sanaciju ovih puteva je sve češća pojava požara. Svjedočimo šta je bilo u okruženju prošlih godina, ako nemate dobru  putnu infrastrukturu na tim teritorijama onda imate manju mogućnost da je branite. Štete su nenadoknadive. Svi se sjećamo šta je bilo prije četiri ili pet godina u sjevernoj Hercegovini. Ovo je važan aspekt kojim se vodimo kod dodjele sredstava i planiranja da te najvrednije resurse zaštitimo. Radi se o šumskim putevima koji uglavnom prolaze kroz lokalna naselja. Jedan od ciljeva je popravka tih puteva, izgradnja novih a posebna uloga je da ti putevi u slučaju požara budu korišteni kao protivpožarni putevi", obrazložio je ministar Šabić razloge za potpisivanje ovih sporazuma.

Načelnik Ejubović je kazao kako će ovaj sporazum Općini Hadžići omogućiti da nastavi sa projektima.

"Iznos je 500.000 KM. Obzirom da ova sredstva ne propadaju, važno je da se njihovo korištenje započne u ovoj godini", rekao je načelnik Ejubović.

I ostali načelnici općina su izrazili zahvalnost Vladi KS na izdvojenim sredstvima koja se ubiru na području općina koje imaju šumske resurse te se na taj način ponovo vraćaju u lokalne zajednice za održavanje i izgradnju putne infrastrukture.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije