Potpisani ugovori o obnovi dva Doma zdravlja u HNK

30.07.2020. 09:30 / Izvor: Akta.ba
Potpisani ugovori o obnovi dva Doma zdravlja u HNK

Radovi će biti izvršeni u okviru Projekta energetske efikasnosti za BiH (BEEP), koji iz kreditnih sredstava Svjetske banke.

Nakon što su, prije dvije sedmice, potpisani ugovori o obnovi dvije obrazovne i jedne kulturne institucije u HNK vrijedni više od 1.2 miliona KM, danas je upriličeno potpisivanje još dva ugovora o obnovi javnih objekata u ovom kantonu.

Radovi će biti izvršeni u okviru Projekta energetske efikasnosti za BiH (BEEP), koji iz kreditnih sredstava Svjetske banke, a putem implementacione jedinice, realizuje Federalno ministarstvo prostornog uređenja.

Tako će svoje energijski efikasnije ruho, u narednom periodu, dobiti i objekti JU Dom zdravlja Čitluk, te JU Dom zdravlja Čapljina, a vrijednost ove investicije je nešto veća od pola miliona KM.

Ugovori su potpisani između Josipa Martića, Federalnog ministra prostornog uređenja, te predstavnika odabranih izvođača radova, zajedničko ulaganje (Joint Venture – JV) Gradnja
d.o.o. Mostar i HP Investing d.o.o. Mostar.

"Potencijal energijske efikasnosti naše zemlje je iznimno velik, jer je energijski intenzitet BiH ne samo najveći u regionu, već i značajno veći od prosjeka Evropske Unije. Implementacija mjera energijske efikasnosti, pored ekonomskih ušteda, doprinosi i smanjenju emisija ugljen dioksida, odnosno zaštiti okoliša, ali i povećanju komfora u objektima. Jasno je da je ova posljednja stavka posebno važna ako u obzir uzmemo profile korisnika svih javnih ustanova, a pogotovo Domova zdravlja, koji će biti obnovljeni u narednom periodu. Topliji i ugodniji objekti nude bolje uvjete kako radnicima, tako i svim korisnicima, odnosno bolesnicima, što je u konačnici i naša motivacija za daljnjom implementacijom Projekta", istakao je ovim povodom Josip Martić, federalni ministar prostornog uređenja BiH.

Obnova ovih Domova zdravlja podrazumijeva radove poput termoizolacije zidova i krovova, zamjene fasadnih otvora, zamjene rasvjetnih tijela energijski efikasnijima, i drugih.

Podsjećamo, implementacija mjera energijske efikasnosti do sada je uspješno završena na 48 objekata s područja Federacije BiH, od čega 35 obrazovnih, osam zdravstvenih, te pet ostalih institucija. U njihovu obnovu su uložena 22.4 miliona KM, a godišnje uštede procjenjuju se na 2.7 miliona KM, a emisija CO 2 smanjena je za 3.714 tona godišnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije