Potpisani ugovori o vodoopskrbi Općine Gradačac i vodovodu Plava voda

20.12.2017. 15:34 / Izvor: Fena
Potpisani ugovori o vodoopskrbi Općine Gradačac i vodovodu Plava voda

Osnovni cilj projekta je osiguranje pouzdane dugoročne opskrbe vodom putem regionalnog sustava vodoopskrbe.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je u srijedu u Sarajevu s direktorom Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Ianom Brownom i načelnikom Općine Gradačac Edisom Dervišagićem Ugovor podrške zajmu za projekt vodoopskrbe Općine Gradačac.

Zajam EBRD-a u visini od 6 milijuna eura namijenjen je za proširenje vodovodne mreže na koju će biti priključeno oko 18.000 stanovnika. Švedska agencija za međunarodnu suradnju (SIDA) odobrila je milijun eura za pomoć u pripremi i implementaciji projekta kao i 1,4 milijun eura za proširenje kanalizacijske mreže Općine Gradačac.

Čavara je s direktorom Ureda EBRD-a i ministrom financija Srednjobosanske županije Zoranom Markovićem te direktorom Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuadom Čibukčić potpisao i Ugovor podrške zajmu za projekt regionalnog vodovoda "Plava voda".

Osnovni cilj projekta je osiguranje pouzdane dugoročne opskrbe vodom putem regionalnog sustava vodoopskrbe za općine Travnik, Zenica, Novi Travnik, Vitez i Busovača, zahvaćanjem vode iz izvorišta Plava voda lociranom u Općini Travnik.

Zajam EBRD-a od 11 milijuna eura namijenjen je za financiranje polovice investicijskih troškova izgradnje regionalnog vodovoda, druga polovica sredstava planirana je iz zajma Razvojne banke Vijeća Europe.

Europska unija dala je milijun eura tehničke pomoći za pripremu projekta, a SIDA je odobrila dva milijuna za financiranje mjera za smanjenje gubitaka i pola milijuna za institucionalno jačanje vodovoda uključenih u projekt, priopćeno je iz Ureda predsjednika Federacije BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije