Investicije / PROJEKTI

Potpisani ugovori za proširenje vrelovodne mreže na području općine Lukavac

17.08.2018. 08:42 / Izvor: Akta.ba

Jučer su potpisani ugovori između Općine Lukavac, koju zastupa Općinski načelnik dr.sc. Edin Delić i „VODOINS“ d.o.o. Tuzla, kojeg zastupa direktor Mirsad Konkić i „MIKOM“ d.o.o. koga zastupa direktor Mevludin Arapčić.

Predmet ugovora je izvođenje radova za proširenje vrelovodne mreže.

Proširenje vrelovodne mreže odnosi se na ulicu Patriotskog fronta, priključenje zgrade Arkada i priključenje crkve Sv. Ante Padovanskog.

Radi se o tri LOT-a, prvi LOT odnosi se na izmiještanje toplinske podstanice iz zgrade Arkade i rekonstrukcija toplovodne mreže kako bi se za tri zgrade u ulici Patriotskog fronta osiguralo kvalitetnije grijanje. Drugi LOT vezan je za priključenje zgrade Arkade, prilikom čega će biti priključena 24 stana i 24 poslovna prostora. Treći LOT je priključenje tri nove zgrade sa desne strane u ulici Patriotskog fronta i priključenje crkve Sv.Ante Padovanskog na sistem daljinskog grijanja.

Vrijednost ukupnih izvedenih radova je oko 360.000 KM, pri čemu je Općina Lukavac iz Budžeta izdvojila 200.000 KM dok je Vlada TK izdvojila sredstva u iznosu od oko 160.000 KM.

Savjetnik Općinskog načelnika, gospodin Jozo Tunjić ovom prilikom kazao je: "Ovo je prvi put da je Općina Lukavac izdvojila sredstva iz Budžeta za ovu namjenu, u cilju zaštite i poboljšanja kvalitete zraka, odnosno za proširenje vrelovodne mreže. Do sada su se sredstva povlačila sa viših nivoa vlasti. Upravo smo potpisali ugovore sa izvođačem radova, a nakon provedene procedure javne nabavke za proširenje vrelovodne mreže u gradu Lukavcu. Nadamo se da ćemo iduće godine osigurati sredstva, projektna dokumentacija je već urađena, za zgradu u ulici Lukavačkih brigada s tim da se ujedno radi i projektna dokumentacija za priključenje individualnih stambenih objekata.“

"Danas su potpisani ugovori u vrijednosti od oko 360.000 KM. Ovaj novac je, prvenstveno, usmjeren na efekat da Lukavac prodiše. Sa ovih oko 200 stambenih jedinica i objektom crkve koje smo spojili, najmanje 1000 t ugljenog ekvivalenta energenata će biti manje spaljeno u gradu u toku grejne sezone. Ovo je doprinos poboljšanju ekoloških uslova u gradu. Teško je predvidjeti koliko će se to osjetiti u toku godine, mada očekujem da parametri kojima mjerimo pokažu poboljšanje jer su ovi izvori vrlo značajna komponenta zagađenja. Mi zimi kad imamo prekoračenje, imamo ga i u Živinicama ili Sarajevu gdje nemamo GIKIL. Osim toga, ovaj projekat će građanima značajno poboljšati kvalitet života. Mislim da je ovo vrlo značajan korak za ovaj grad", rekao je Općinski načelnik Edin Delić.

U narednom periodu, Općina Lukavac će nastaviti sa projektima proširenja vrelovodne mreže.

Rok za izvođenje radova je 60 dana od dana uvođenja izvođača u posao, a kako je istakao gospodin Jozo Tunjić radovi bi trebali biti okončani do početka grejne sezone.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije