Povodom Dana Grada Visokog: Svečano otvoren most u naselju Loznik

13.09.2019. 16:05 / Izvor: Akta.ba
Povodom Dana Grada Visokog: Svečano otvoren most u naselju Loznik

Sredstva za realizaciju navedenog projekta obezbijeđena su iz Budžeta Grada Visoko za 2019. godinu, a ukupna vrijednost radova iznosi 142.159,13 KM sa PDV-om.

Svečani Program povodom obilježavanja Dana Grada Visokog obilježit će zasigurno svečano otvorenje novoizgrađenog mosta „Loznik“ u MZ Gračanica, kojeg je danas svečano otvorila gradonačelnica Amra Babić i najstariji stanovnik naselja Loznik, Mustafa Uzunalić zvani Gale.

Svečanoj ceremoniji otvorenja prisustvovao je veliki broj zvanica ali i mještana Loznika i okoline koji su brojnim poklonima i čestitkama izrazili veliku zahvalnost gradonačelnici Amri Babić, njenim saradnicima ali i izvođačima koji su u rekordno brzom vremenu izgradili ovaj most.

„Ja sam jako sretna što je iza nas jedan jako uspješan projekat, sretna sam što  radimo u korist ljudi i što mogu vidjeti radost na vašim licima. Ponosna sam na vas što ste u ovolikom broju došli danas da obilježimo ovaj značajan trenutak, kao i na svoje saradnike i izvođače radova koji su u rekordno brzom roku izgradili most. Zahvaljujem se stanovnicima Loznika koji su napravili akciju i pripremili put i na neki način i nas natjerali da ovu investiciju dovedemo do kraja. To je taj građanski aktivizam, to je ono što nam treba   za razvoj naše lokalne zajednice.“- izjavila je između ostalog gradonačelnica Amra Babić prilikom obraćanja prisutnim.

Prisjetimo se da je Služba za lokalni ekonomski razvoj, komunalne poslove, zaštitu okoline i javne nabavke započela realizaciju projekta Izgradnja mosta preko rijeke Goruše u naselju Loznik.

Na osnovu Odluke o pokretanju postupka javne nabavke, Služba za lokalni ekonomski razvoj, komunalne poslove, zaštitu okoline i javne nabavke provela je postupak javne nabavke za izvođenje radova na izgradnji mosta preko rijeke Goruše u naselju Loznik. Kao najpovoljniji izvođač odabran je „TERMO-BETON“ d.o.o. Breza.

Sredstva za realizaciju navedenog projekta obezbijeđena su iz Budžeta Grada Visoko za 2019. godinu, a ukupna vrijednost radova iznosi 142.159,13 KM sa PDV-om.

U proteklom period izvršeno je izmiještanje telefonskih kablova, izgradnja alternativnog mosta, što je bio preduslov da se krene sa realizacijom izgradnje novog mosta. Nakon pripremnih radova, uređenjem obala rijeke Goruše pristupilo se fazi ugradnje betonske konstrukcije mosta koja će stanovnicima ovog naselja obezbijediti sigurno saobraćanje preko istog.

Prilikom izgradnje utrošeno je  ukupno 9.813,95 kg armature, 77,13 m3 betona kao i 6 montažnih prednapregnuto-armirano betonskih nosača. Urađena je hidroizolacija i asfaltiranje mosta.

Uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama koje su zahvatile ovaj kraj i uzrokovale oštećenja na alternativnom prelazu preko rijeke Goruše, izdođač radova “Termobeton” Breza je uspio sanirati i završiti radove ovog značajnog projekta u predviđenom roku.

U okviru ugovorenih radova izvršeno je i čišćenje i regulacija korita potoka nizvodno i uzvodno od mosta.

Završetak izgradnje mosta poboljšat će se sigurnost svih učesnika u saobraćaju.

Ovim načinom rada dokazujemo da zajedno završavamo započete projekte.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije