Poziv u okviru projekta Via Dinarica: Jačanje i razvoj malih poduzetnika

14.09.2015. 10:29 / Izvor: Akta.ba
Poziv u okviru projekta Via Dinarica: Jačanje i razvoj malih poduzetnika

ilj projekta je afirmacija Via Dinarica-e kao regionalne turističke destinacije i povećanje konkurentnosti Bosne i Hercegovine u oblasti avanturističkog, rekreativnog i općenito, turizma u prirodi.

UNDP u Bosni i Hercegovini raspisao je javni poziv u sklopu Projekta „Via Dinarica: platforma za održivi razvoj turizma i lokalni ekonomski rast, saznaje poslovni portal Akta.ba. Projekat finansira Agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini. Cilj projekta je afirmacija Via Dinarica-e kao regionalne turističke destinacije i povećanje konkurentnosti Bosne i Hercegovine u oblasti avanturističkog, rekreativnog i općenito, turizma u prirodi.

Aplicirati a ovaj projekat mogu: opštine/općine Foča, Kalinovik, Trnovo (RS), Trnovo (FBiH), Konjic, Jablanica, Mostar, Posušje, Tomislavgrad, Livno i Bosansko Grahovo.

Kvalificirani podnositelji prijedloga projekata su i udruge/udruženja, organizacije i klubovi registrirani u navedenim opštinama/općinama duž Bijele staze Via Dinarice, čija je osnovna djelatnost razvoj i/ili promocija turizma i (ii) privatna poduzeća registrirana duž Bijele staze Via Dinarica-e, koja su aktivna u sektoru turizma (tour operatori, turističke agencije).

"Svi podnositelji prijedloga projekata trebaju osigurati vlastiti finansijski doprinos u iznosu od 10  posto od ukupnog budžeta traženog od projektnog fonda", naglašeno je u javnom pozivu.  

Rok za podnošnje prijava i kompletne dokumentacije je 28. septembar, 2015. godine do 17:00 sati.

Početak projekta Via Dinarica: Platforma za održivi razvoj turizma i lokalni ekonomski rast, ozvaničen je 28. aprila ove godine, na prvom sastanku projektnog odbora u Sarajevu. Vrijednost projekta je 1,5 milion američkih dolara.

Trogodišnji projekat je razvijen da doprinese smanjenju ekonomskih, socijalnih i regionalnih razlika u Bosni i Hercegovini kroz afirmaciju Via Dinarice kao regionalne turističke destinacije i povećanja konkurentnosti BiH u oblasti rekreativnog turizma.

Projektom će se promovirati i razvijati lokalne zajednice i mali poduzetnici, time što će se izvršiti procjena i obilježavanje tri glavne staze duž Via Dinarice (bijela, zelena i plava), unaprijediti turistička infrastruktura i ojačati kapaciteti lokalnih pružalaca usluga. Fokusirajući se na integrisani turistički razvoj, projekat ima u cilju da ostvari veze između gradova i zajednica u regionu i ojača partnerstva između javnog, privatnog i nevladinog sektora.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije