Predinvestiranje u poticajnu stanogradnju. Sutra objava Javnog poziva za prijavu investitora

14.07.2021. 14:24 / Izvor: Akta.ba
Predinvestiranje u poticajnu stanogradnju. Sutra objava Javnog poziva za prijavu investitora

Ovim pozivom se definiše i da investitor može ponuditi putem javnog poziva stanove koji su useljivi ili koji će biti useljivi do 30. juna 2022.godine.

"Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo objavit će sutra u dnevnim novinama i na web stranici ministarstva tekst Javnog poziva za prijavu investitora koji su zainteresovani da obezbijede sredstava za predinvestiranje u poticajnu stanogradnju", najavio je danas resorni ministar Enver Hadžiahmetović.

Predmet javnog poziva je prikupljanje prijava investitora koji su zainteresovani da, uz obezbjeđenje sredstava za predinvestiranje u poticajnu stanogradnju, ponude određen broj stambenih jedinica na području Kantona Sarajevo, po cijeni nižoj od tržišne zainteresiranim mladima sa područja Kantona Sarajevo.

Kako naglašavaju u ovom pozivu, investitor je obavezan izgrađenu stambenu jedinicu na ovaj način prodati licu koje ostvari pravo kupovine stana po osnovu predinvestiranja u poticajnu stanogradnju, a na osnovu utvrđene rang liste.

Pomenuta lista bi se formirala uz primjenu i uvažavanje Odluke o uslovima, kriterijima i postupku utvrđivanja reda prvenstva mladih za kupovinu stana po osnovu predinvestiranja u poticajnu stanogradnju.

Konačnu listu bi donijela Vlada Kantona Sarajevo, na prijedlog Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Ovim pozivom se definiše i da investitor može ponuditi putem javnog poziva stanove koji su useljivi ili koji će biti useljivi do 30. juna 2022.godine.

Također se navodi i kako će Ministarstvo sa izabranim investitorom u roku od 60 dana, od okončanju Javnog poziva za mlade, u zavisnosti od broja zainteresiranih mladih za ponuđene stanove, zaključiti sporazum kojim se definišu prava i obaveze učesnika u realizaciji, a posebno obaveze investitora po osnovu primljenih sredstava za predinvestiranje u poticajnu stanogradnju, broja stanova, veličine stanova i cijene po m² stana. I na ovaj sporazum zaključen između Ministarstva i investitora saglasnost će dati Vlada KS.

"Ministarstvo će na ime predinvestiranja u poticajnu stanogradnju obezbijediti sredstva u Budžetu Kantona Sarajevo u iznosu od 3.000.000 KM. Također će ponuđena cijena stana potencijalnog investitora biti suinvestirana od strane Ministarstva iznosom do 25.000 KM, po jednom stanu, u zavisnosti od broja stanova koje investitori ponude po ovom javnom pozivu", obrazložio je na kraju ministar Hadžiahmetović finansijsku stranu provedbe projekta poticajne stanogradnje za mlade.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije