Investicije / NEKRETNINE

Predinvestiranje u poticajnu stanogradnju. Sutra objava Javnog poziva za prijavu investitora

14.07.2021. 14:24 / Izvor: Akta.ba

"Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo objavit će sutra u dnevnim novinama i na web stranici ministarstva tekst Javnog poziva za prijavu investitora koji su zainteresovani da obezbijede sredstava za predinvestiranje u poticajnu stanogradnju", najavio je danas resorni ministar Enver Hadžiahmetović.

Predmet javnog poziva je prikupljanje prijava investitora koji su zainteresovani da, uz obezbjeđenje sredstava za predinvestiranje u poticajnu stanogradnju, ponude određen broj stambenih jedinica na području Kantona Sarajevo, po cijeni nižoj od tržišne zainteresiranim mladima sa područja Kantona Sarajevo.

Kako naglašavaju u ovom pozivu, investitor je obavezan izgrađenu stambenu jedinicu na ovaj način prodati licu koje ostvari pravo kupovine stana po osnovu predinvestiranja u poticajnu stanogradnju, a na osnovu utvrđene rang liste.

Pomenuta lista bi se formirala uz primjenu i uvažavanje Odluke o uslovima, kriterijima i postupku utvrđivanja reda prvenstva mladih za kupovinu stana po osnovu predinvestiranja u poticajnu stanogradnju.

Konačnu listu bi donijela Vlada Kantona Sarajevo, na prijedlog Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Ovim pozivom se definiše i da investitor može ponuditi putem javnog poziva stanove koji su useljivi ili koji će biti useljivi do 30. juna 2022.godine.

Također se navodi i kako će Ministarstvo sa izabranim investitorom u roku od 60 dana, od okončanju Javnog poziva za mlade, u zavisnosti od broja zainteresiranih mladih za ponuđene stanove, zaključiti sporazum kojim se definišu prava i obaveze učesnika u realizaciji, a posebno obaveze investitora po osnovu primljenih sredstava za predinvestiranje u poticajnu stanogradnju, broja stanova, veličine stanova i cijene po m² stana. I na ovaj sporazum zaključen između Ministarstva i investitora saglasnost će dati Vlada KS.

"Ministarstvo će na ime predinvestiranja u poticajnu stanogradnju obezbijediti sredstva u Budžetu Kantona Sarajevo u iznosu od 3.000.000 KM. Također će ponuđena cijena stana potencijalnog investitora biti suinvestirana od strane Ministarstva iznosom do 25.000 KM, po jednom stanu, u zavisnosti od broja stanova koje investitori ponude po ovom javnom pozivu", obrazložio je na kraju ministar Hadžiahmetović finansijsku stranu provedbe projekta poticajne stanogradnje za mlade.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije