Predstavljen pionirski projekat niskoenergetske gradnje u BiH

12.04.2010. 10:20 / Izvor: eKapija.ba
Predstavljen pionirski projekat niskoenergetske gradnje u BiH

Kompanija 5C Construction u saradnji sa TMK Krivaja je na nedavno održanom Sarajevo Business Forumu predstavila pionirski projekat niskoenergetske montažne gradnje u Bosni i Hercegovini.

Ovaj eko-projekat poseban je po uštedi energije, dizajnu, i predstavljanju koncepta zdravog življenja, koji je omogućen upotrebom drveta kao osnovne komponente gradnje i kao jednog od najboljih prirodnih izolatora. Naime, upravo drvo pruža 15 puta bolju izolaciju od betona, 400 puta bolju izolaciju od željeza, te 1770 puta bolju izolaciju od aluminijuma.

Ono što treba istaći jeste da niskoenergetska montažna gradnja kao rezultat ima potrošnju energije manju za 60 – 80% u odnosu na klasičnu gradnju, te izgradnju objekta za maksimum od tri mjeseca! Ovakvom gradnjom smanjuje se zagađenje okoliša i emisija štetnih plinova, te je u potpunosti sa stavkama koje su posebno obrazložene Sporazumom iz Kyota i koji propagira upotrebu obnovljivih izvora energije.

Manja potrošnja energije se omogućuje upotrebom sistema kontrolirane ventilacije sa povratom topline, solarnih panela ili geotermalnih sistema, koji spuštaju potrošnje energije na 15 kWh/m2 godišnje, što je ekvivalent potrošnji 1 litre lož ulja po m2 stambene površine.

Kompanije 5C Construction i TMK Krivaja ostvarile su izvrsne kontakte sa potencijalnim investitorima iz Turske, Kuvajta i Jordana i vjeruju da su putem Sarajevo Business Foruma učvrstile poziciju Bosne i Hercegovine u projektima eko-gradnje na međunarodnom nivou.

Tim 5C Construction-a je trenutno uposlen na najvećem projektu u BiH ove vrste – izgradnji sarajevske zaobilaznice, kao dijela koridora 5C.

Angažujući kandidata za doktorat iz oblasti arhitekture, MSc Sanelu Klarić, idejnog tvorca projekta niskoenergetskih montažnih kuća, kompanija 5C Construction proširuje svoj djelokrug i pridružuje se svjetskim trendovima u oblasti "odgovorne gradnje".

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije