Investicije / NEKRETNINE

Predstavljen projekat Fabrike etanola u Brčkom u koju će biti uloženo 150 mil USD

03.03.2008. 10:46 / Izvor: Oslobođenje


Predstavnici Vlade distrikta Brčko podržali su projekat kojim se kanadsko-američko-škotskoj korporaciji El Group odobrava da se u distriktu izgradi fabriku i rafineriju etanola.

Naime, osnivanje ove fabrike utemeljeno je na koncesionom odnosu koji bi trajao najmanje 30 godina, a njegovom realizacijom u distriktu bi se očistilo oko 2.100 hektara minirane zemlje.

"Za ovaj projekat imamo podršku državne Komisije za koncesije. Naime, u prve četiri godine realizacije ove ideje investitori bi uložili 150 miliona dolara, a bilo bi zaposleno oko 400 radnika", kazao je Zekerijah Osmić, projekt-menadžer za Fabriku etanola u Brčkom. On je dodao kako se značaj realizacije ovog projekta, između ostalog, ogleda u proizvodnji namijenjenoj izvozu.

Prema riječima Osmića, etanol bi se proizvodio iz biljke divlji proso, kojom bi trebalo da budu zasijana brčanska polja. Takva biljka posjeduje visoku energetsku vrijednost, a prema prvim saznanjima nije štetna za okolinu.

Kako je naglašeno, do jula bi se mogle okončati sve aktivnosti na dobivanju ugovora o koncesijama.

Slične fabrike već postoje u Hrvatskoj i Srbiji, ali prema najavama iz Vlade distrikta Brčko i korporacije El Group, brčanska fabrika etanola trebala bi raspolagati sa najvećim proizvodnim kapacitetima na prostoru bivše Jugoslavije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije