Predstavljen projekt "Invest in LOG" kojeg financira Europska unija

23.10.2017. 08:08 / Izvor: Akta.ba
Predstavljen projekt 'Invest in LOG' kojeg financira Europska unija

Riječ je o projektu prekogranične suradnje kojeg zajednički implementiraju Općina Orašje kao vodeći partner.

U Orašju je održana uvodna konferencija projekta "Invest in Lipik, Orašje & Garešnica – Invest in LOG" koja je okupila oko 60-ak predstavnika javnog, civilnog i poslovnog sektora Orašja, Lipika i Garešnice. Riječ je o projektu prekogranične suradnje kojeg zajednički implementiraju Općina Orašje kao vodeći partner, te partneri iz Republike Hrvatske: Lokalna razvojna agencija - Poduzetnički centar Garešnica i Grad Lipik.

Na početku konferencije uvodnu riječ održali su Stanko Vicetić načelnik Općine Orašje, Vinko Kasana gradonačelnik Grada Lipika i Josip Bilandžija gradonačelnik Grada Garešnice. Direktorica Lokalne razvojne agencije Poduzetničkog centra Garešnica, Vida Iličić, predstavila je ovaj dvadeset osmomjesečni projekt čiji je opći cilj doprinijeti održivom gospodarskom razvoju i povećanju zaposlenosti kroz stvaranje efikasnog i učinkovitog poduzetničkog eko sistema u prekograničnom partnerskom području (Orašje, Garešnica, Lipik).

Svrha projekta je unapređenje strukture i kvalitete poslovnih usluga u poduzetničkim potpornim institucijama i povećanje konkurentnosti i rasta MSP-a u prekograničnom partnerskom području koja će biti postignuta kroz ostvarivanje projektnih rezultata: rekonstruiranje i opremanje poduzetničkih potpornih institucija, osnaživanje kapaciteta njihovih djelatnika za upravljanje lokalnim razvojem, kreiranje inovativnog marketinškog i promocijskog materijala za privlačenje investitora, poboljšanje uvjeta za umrežavanje i internacionalizaciju MSP – a i povećanja njihova poduzetničkih znanja i poslovnih vještina.

U nastavku konferencije, Miroslav Maroš direktor Centra za poduzetništvo Orašje, Dejan Iličić direktor Lipičke razvojne agencije – LIRA i Vida Iličić direktorica Lokalne razvojne agencije - Poduzetničkog centra Garešnica, predstavili su poduzetničke potporne institucije ova tri grada, te istaknuli njihovu veliku ulogu u poticanju razvoja malog i srednjeg poduzetništva i cjelokupnog razvoja uopće u lokalnim zajednicama.

"Općina Orašje nositelj je 90 posto ovoga projekta, čija je ukupna vrijednost za ovu lokalnu zajednicu 280 000 eura. Prekogranična suradnja jedan je od prioriteta općine Orašje, i to je način na koji se mogu povećati sredstva koja su dostupna za realizaciju projekata zacrtanih Strategijom razvoja općine Orašje", kazao je načelnik Općine Orašje Stanko Vincetić. Vezano za Invest in LOG, načelnik Vincetić kaže kako će najznačajnija vrijednost biti implementirana u objekt Poduzetničkoga centra Orašje, koji će poslužiti kao ogledni primjerak energetske učinkovitosti u BiH. Riječ je o fotonaponskim solarnim panelima za grijanje, pri čemu je plan izgraditi manje postrojenje čime će objekt postati energetski neovisan, a eventualno dogrijavanje će biti potrebno samo u periodima ekstremne hladnoće. "Na ovaj način pojeftinjuje se rad Poduzetničkog centra i Poslovnog inkubatora, što će poslužiti kao pilot projekt za eventualno neke druge objekte na području općine Orašje", naglasio je načelnik Vincetić.

Projekt "Investin Lipik, Orašje & Garešnica – Investin LOG" financira Europska unija, kroz Program Interreg – IPA prekogranična suradnja HR – BA – ME 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta je 731.906,95 EUR, od čega EU financira 622.120, 89 EUR (85%), a Općina Orašje i partneri sufinanciraju projekt sa 109.786,06  EUR (15%).

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije