Predstavljena idejna rješenja za izgradnju Austrijske kuće

10.11.2017. 10:38 / Izvor: Akta.ba
Predstavljena idejna rješenja za izgradnju Austrijske kuće

Poznati sarajevski arhitekta Amir Vuk-Zec je kazao da je jako važno da se ponovo izgradi objekat Austrijske kuće na istoj lokaciji, koja je prije rata služila kao alternativna ustanova kulture

U galeriji Collegium Artisticum u srijedu je izložba konkursnih radova za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje "Austrijske kuće".

Stručni žiri, sastavljen od predstavnika Općine Centar i Asocijacije arhitekata u Bosni i Hercegovni, su činili diplomirani inženjeri arhitekture Amir Vuk-Zec i Ibrica Jašarević, kao i Alma Sadović, pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar, koja je prilikom otvaranja izložbe pozdravila prisutne.

"Zadovoljni smo brojem prijavljenih radova. Na naš objavljeni konkurs, koji je bio otvoren u periodu od 19. maja do 27. juna ove godine, pristiglo je 26 veoma kvalitetnih radova izloženih u galeriji. Ovo je projekat Općine Centar u saradnji sa Asocijacijom arhitekata, koja je ovom prilikom odlučila da nagradi najbolje radove", kazala je Sadović.

Jašarević je naglasio da je stručni žiri tri dana razmatrao sva pristigla idejna rješenja.

"Na osnovu kriterija koji su bili propisani konkursom odabrali smo pobjednički rad koji se izdvojio svojom kompleksnošću i kompletnošću prezentacije i kao jedino idejno rješenje koje je projektantski odgovorilo na postavljeni zadatak", objasnio je Jašarević.

Poznati sarajevski arhitekta Amir Vuk-Zec je kazao da je jako važno da se ponovo izgradi objekat Austrijske kuće na istoj lokaciji, koja je prije rata služila kao alternativna ustanova kulture.

"Taj prostor je prije rata bio žarište novih pravaca kulture i umjetničkih valova. Bićemo sretni ako uspijemo realizovati izgradnju ovog objekta paviljonskog tipa, čime bismo ostvarili prijeku potrebu za prostorom u kojem bismo smjestili sadržaje iz kulture. Također imamo ideju, koju želimo realizovati u saradnji sa Općinom Centar, a radi se o obnovi starog paviljona koji je bio smješten na raskrsnici današnjih ulica Koševo i Maršala Tita, te želimo urediti prostor Radićeve ulice kao mjesta okupljanja i kulturnih dešavanja. Nadam se da će se o ovom prostoru i dalje razgovarati i da će i ostale općine u Sarajevu imati sluha za izgradnju ovakvih umjetničkih paviljona", kazao je Vuk-Zec.

Autori prvonagrađenog rada, koji su osvojili iznos od 5.000 KM, Ilma i Zejd Kobilica, sa svojom saradnicom Eminom Alić, su na konkursu predali svoj rad pod nazivom „Brick Line“, naziv koji je povezan sa njihovim odrastanjem na Ciglanama, naseljem koje se nalazi preko puta nekadašnje Austrijske kuće.

"Prilikom izrade našeg projekta posmatrali smo objekat zajedno sa parkom. Željeli smo sa minimalnim intervencijama ubaciti sve moguće sadržaje za sve generacije. U samom objektu „Austrijske kuće“ ponudili smo sadržaje, poput prostora za održavanje raznih radionica i izložbi. Prikupljali smo informacije na koji način se ovakva pitanja rješavaju u svijetu. Na osnovu toga smo predvidjeli prostor za edukaciju mladih bez boksova, sa prožimanjem različitih funkcija i međusobne komunikacije mladih. Zaokružili smo jednu  cjelinu između parka i objekta i ponudili stanovnicima da imaju dugu šetnicu, gdje između staza imamo planirane sadržaje da građani mogu provesti nekoliko sati u ovom parku. Ovaj rad smo uradili u okviru Udruženja „Poligon“ kojeg čine sedam kolega", objasnili su bračni par Kobilica.

Drugo mjesto i nagradu u iznosu od 3.000 KM je osvojio rad autorice Ene Kukić pod nazivom „Küća“, dok su treću nagradu u iznosu od 2.000 KM podijelili radovi autorica Dine Haljeta i Ilme Begičević, odnosno Selme Tafro i Aide Koluder-Agić.

Svi koji žele pogledati izložbu mogu to učiniti do 15. novembra 2017. godine, svaki radni dan u terminu od 10 do 18 sati i subotom od 10 do 14 sati.

Nakon odabira najboljeg idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja prema proceduri slijedi izrada glavnog projekta, nakon čega će uslijediti izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju ovog objekta, prikupljanje potrebne dokumentacije, te u konačnici izdavanje dozvole za građenje, kako bi se u narednoj godini, kada vremenske prilike to dozvole, moglo započeti sa izgradnjom. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije