Predstavljeno idejno rješenje: Prvi koraci ka toplifikaciji opštine Teslić

08.12.2015. 12:14 / Izvor: Akta.ba
Predstavljeno idejno rješenje: Prvi koraci ka toplifikaciji opštine Teslić

Načelnik opštine Teslić, Milan Miličević, ukazao je na višegodišnji problem sa kojim se susreću građani opštine Teslić zbog nepostojanja toplane, kao i potrebu da se pitanje toplifikacije grada riješi na kvalitetan način.

Načelnik Opštine Teslić Milan Miličević primio je jučer ambasadora Republike Češke u Bosni i Hercegovini Jakuba Skalnika (Jakub Skalník).

Tokom sastanka koji je održan u Kabinetu načelnika opštine, rukovodstvu Opštine Teslić predstavljeno je idejno rješenje toplifikacije gradskog područja opštine Teslić, čiju izradu je finansirala Češka razvojna agencija.

Nakon održane prezentacije ambasador Republike Češke u BiH, načelniku opštine Teslić, svečano je uručio studiju toplifikacije gradskog područja opštine Teslić.

Načelnik opštine Teslić, Milan Miličević, tokom obraćanja za medije ukazao je na višegodišnji problem sa kojim se susreću građani opštine Teslić zbog nepostojanja toplane, kao i potrebu da se pitanje toplifikacije grada riješi na kvalitetan način.

"To je jedna stara ideja koja ima mnogo koraka i nije mnogo napravljeno na njenoj realizaciji i evo, danas smo u prilici da napravimo prvi, početni korak, kao uslov za dalje korake koje treba preduzeti kada su u pitanju konačno rješenje, projektna dokumentacija, kao i traženje mogućnosti za finansiranje ovog velikog projekta", rekao je Miličević.

Miličević je pojasnio da studija prvo razmatra izbor energenta (toplana na ugalj, biomasu, pelet ili otpad), zatim, da li problem rješavati jednom centralnom toplanom koja bi snabdijevala kompletno uže gradsko područje ili ići sa više manjih toplana ili izvršiti kombinaciju jedne veće i više manjih s obzirom na razuđenost gradskog područja.

"Studija toplifikacije obuhvata javne ustanove i objekte i stambene objekte kolektivnog stanovanja, sve ove varijante su predstavljene u studiji sa svojim prednostima i manama i na nama je da u toku daljeg razrađivanja ove studije odlučimo koja je to studija za nas najbolja", istakao je Miličević, dodajući da se smatra da su najveći zagađivači zraka u opštini Teslić individualna ložišta uz industrijska postrojenja koja se nalaze u jezgru grada.

Ambasador Češke Republike u BiH, Jakub Skalnik, izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice, što je u prilici da načelniku opštine Teslić uruči studiju izvodljivosti toplifikacija grada Teslića koja bi trebala doprinijeti rješavanju ove dugogodišnje problematike.

"Češka Republika je u posljednjih 20 godina prošla dinamičan proces toplifikacije pošto većina opština u Češkoj nije imala riješen ovaj problem. Koliko sam upoznat Teslić ima četiri varijente za rješavanje problema, tako da sam uvjeren da će odabrati onu koja je najbolje ekonomsko i ekološko rješenje", rekao je Skalnik.

Direktor kompanije "Geotest" d.o.o. Sarajevo, Damir Kasum, koja je implementator projekta rekao je da studija izvodljivosti pruža varijantna rješenja i nudi razne mogućnosti što određuje i krajnju cijenu toplane, a kreću se od pet miliona evra do 270 miliona eura.

"Najskuplje rješenje je centralna energana na ugalj, a najisplativija se pokazala decentralizovana varijanta, gdje bi se izgradilo više toplovnica na pelet i u slučaju da se radi samo na priključenju gradskog jezgra investicija bi koštala oko 10 miliona eura", rekao je Kasum.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije