Predstavnici UEFA-e u obilasku stadiona Asim Ferhatović Hase

14.03.2018. 15:04 / Izvor: Akta.ba
Predstavnici UEFA-e u obilasku stadiona Asim Ferhatović Hase

Ovom prilikom su predstavnici Općine prezentirali konkretne korake na modernizaciji stadiona na Koševu.

Inspektori iz Unije evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) obišli su u utorak, 13. marta 2018. godine stadion "Asim Ferhatović Hase" na Koševu, a u cilju kontrole o ispunjavanju kriterija koje propisuju FIFA i UEFA za održavanje međunarodnih utakmica.

U okviru posjete stadionu održan je i sastanak na kome su osim najavljene delegacije UEFA-e također bili prisutni predstavnici Općine Centar na čelu sa načelnikom Nedžadom Ajnadžićem, Javne ustanove "Centar za sport i rekreaciju" i Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom su predstavnici Općine prezentirali konkretne korake na modernizaciji stadiona na Koševu koje je poduzela ova lokalna zajednica u saradnji sa Ministarstvom kulture i sporta Kantona Sarajevo, za šta su zajedno izdvojili milion maraka.

Podsjećamo da su 29. decembra 2017. godine ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić i načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić potpisali sporazum o sufinansiranju realizacije projekta modernizacije stadiona "Asim Ferhatović Hase" na Koševu. Prema pomenutom sporazumu Općina Centar i Vlada KS će iz svojih budžeta izdvojiti po 500.000 KM za realizaciju ovog projekta. Ova faza modernizacije podrazumijeva pojačanje rasvjete na reflektorima i sportskom semaforu, opremanje sobe za centralno upravljanje sistemom sigurnosti na stadionu, uređenje prostora za zagrijavanje rezervnih igrača, te proširenje prostora sa klupama za smještaj stručnih štabova i rezervnih igrača.

U okviru pomenutog sastanka na stadionu na Koševu načelnik Ajnadžić je potpisao ugovor sa odabranim izvođačem radova koji će biti zadužen za pojačanje rasvjete na reflektorima na stadionu "Asim Ferhatović Hase", što je jedan od uvjeta za odigravanje međunarodnih utakmica koje su propisale FIFA i UEFA. Kao najpovoljniji izvođač radova odabrana je firma "SES" d.o.o. Sarajevo čiji je direktor Ibrahim Dedović potpisao pomenuti ugovor. Vrijednost ugovora je 291.833,86 KM, a radove u cjelosti finansira Općina Centar.

Načelnik Ajnadžić je podsjetio da je Općina Centar objavila i otvoreni javni međunarodni poziv za iskazivanje tržišnog interesa potencijalnih privatnih partnera za realizaciju projekta modernizacije kompleksa stadiona "Asim Ferhatović Hase".

"Naše opredjeljenje je da stadion na Koševu dovedemo do nivoa za odigravanje međunarodnih utakmica, a taj proces vodimo na dva kolosijeka. Putem Centra za sport i rekreaciju i uz podršku Općinskog vijeća Centar provedena je procedura za pojačanje rasvjete na reflektorima i sportskom semaforu, a evo danas smo potpisali i ugovor tako da izvođač odmah počinje sa radovima. Također je objavljen javni poziv za odabir izvođača radova na opremanju sobe za centralno upravljanje sistemom sigurnosti na stadionu, a otvaranje ponuda je naredne sedmice. Osim toga, planiramo uraditi proširenje prostora sa klupama za smještaj stručnih štabova i rezervnih igrača, kao i urediti prostor površine od 150 metara kvadratnih za zagrijavanje rezervnih igrača. U narednom koraku u saradnji sa Nogometnim savezom BiH, za šta planiramo obezbijediti novčana sredstva rebalansom budžeta, idemo na zamjenu kompletne travnate površine i tada ćemo pokušati naći rješenje da uvedemo grijanje na travnjaku stadiona", kazao je Ajnadžić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije