Preduzeće "Luke Novi Sad" dobilo novog vlasnika - plaćeno 7,99 miliona eura

11.05.2019. 09:21 / Izvor: SRNA
Preduzeće 'Luke Novi Sad' dobilo novog vlasnika - plaćeno 7,99 miliona eura

Ugovorom o privatizaciji predviđeno je da novi vlasnik u naredne tri godine u ovu luku investira više od 15 miliona eura.

Novi vlasnik "Luke Novi Sad" od danas je preduzeće "Luke Dubai" P&O Ports Dubai, koje je platilo 7,99 miliona eura.

Ugovorom o privatizaciji, koji su potpisali predstavnici preduzeća iz Dubaija i Ministarstva privrede Srbije, predviđeno je da novi vlasnik u naredne tri godine u ovu luku investira više od 15 miliona eura.

Novi vlasnik, čije preduzeće posluje u sastavu kompanije "DP world", najavio je duplo veća ulaganja.

Izvršni direktor preduzeća iz Dubaija, Rado Antolović rekao je da će novac biti uložen kako bi bio obezbijeđen visok nivo poslovanja novosadske luke.

On je ocijenio da je "Luka Novi Sad" jedan od ključnih centara na Dunavu za izvoz kukuruza i pšenice u Dubai, ali i prevoz automobila i drugih vrsta tovara.

Potpisivanju ugovore u Vladi Srbije prisustvovala je i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, koja je navela da je ovo prvo veliko ulaganje u vodni saobraćaj nakon više od 30 godina.

Ona je rekla da je vodni saobraćaj u Srbiji uvijek bio u sjenci drumskog i željezničkog, saopšteno je iz Vlade Srbije.

"Danas više nije tako, jer ulažemo više od 200 miliona eura u riječnu infrastrukturu, prije svega u uređenje riječnih korita Save i Dunava i modernizaciju luka", rekla je Mihajlović.

"DP world" je prisutan na šest kontinenata i ima više od 35.000 zaposlenih, s godišnjim prihodom većim od četiri milijarde dolara. Riječ je o trećem lučkom operateru na svijetu, a prvi put će dolaskom u Srbiju izaći na rijeku Dunav.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije