Pregovori o izgradnji autoputa Banjaluka – Novi Grad privode se kraju

01.06.2018. 09:32 / Izvor: Alternativna televizija
Pregovori o izgradnji autoputa Banjaluka – Novi Grad privode se kraju

Riječ je o izgradnji prve dionice autoputa, od Banjaluke do Prijedora, u dužini od 42 kilometra.

Pregovori o izgradnji autoputa Banjaluka – Novi Grad privode se kraju. Predstavnici kineske kompanije “Shandong International”, koja je izvođač radova, ovih dana su, u nekoliko navrata, pregovarali sa predstavnicima Vlade i Autoputeva Srpske. ATV saznaje da se današnji sastanci mogu podvesti pod finalne.

"Sam koncesioni ugovor podrazumjeva da privatni partner u ovom slučaju kineski partner, kompanija “Shandong” obezbjeđuje sredstva za izgradnju, dijelom iz svog kapitala a dijelom iz kredita koji će da uzme od kineske banke. Tako da je to opet podrška kineske strane, kineske banke i kineske države, ali ovaj put se kineska kompanija zadužuje, a mi imamo obavezu da garantujemo da će se autoput kroz korištenje otplatiti", istakao je Dušan Topić, direktor Autoputeva Republike Srpske.

Kineska kompanija isplatiće sve do posljednje uložene marke kroz 30 godina naplate putarina. Radovi bi trebalo da krenu za godinu dana, a trajali bi tri godine. Autoput će puni značaj dobiti kad se preko Novog Grada i Kozarske Dubice poveže sa Evropskom Unijom, poručuje direktor Autoputeva Republike Srpske. Nakon posljednjeg sastanka sa kineskom kompanijom, sljedeći korak je dodjela koncesije.

"Privodimo kraju pregovore oko koncesionog ugovora i nadamo se da ćemo za par sedmica biti u prilici da pošaljemo na Vladu kao radna grupa, pošaljemo na Vladu prijedlog ugovora na konačno odobrenje i saglasnost", naglasio je Topć.

Riječ je o izgradnji prve dionice autoputa, od Banjaluke do Prijedora, u dužini od 42 kilometra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije