Projekt Održivi turizam u BiH očuvat će tradiciju i prirodna dobra

04.03.2021. 12:20 / Izvor: Akta.ba
Projekt Održivi turizam u BiH očuvat će tradiciju i prirodna dobra

Premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg na sastanku u četvrtak s predstavnicima USAID-a razgovarao je o realizaciji projekta razvoja održivog turizma.

Premijer Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg na sastanku u četvrtak s predstavnicima USAID-a razgovarao je o realizaciji projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini. 

Premijer je istaknuo kako je pandemija covida-19 zaustavila brojne aktivnosti vezane za turizam u županiji te da potencijali koje "objektivno imamo, a posebno u ljudima, zasigurno traže još veću ozbiljnost i odgovornost u ponašanju i radu svih odgovornih i na svim razinama".

Podsjetio je da je Vlada, kroz tzv. koronazakon i druge poticaje, podržala turističku djelatnost, odnosno turizam koji je strateška grana gospodarstva u HNŽ-u te naglasio značaj osnivanja općinskih turističkih zajednica s osnovnom ulogom promocije HNŽ-a.

Inače, "Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini" traje pet godina, a za cilj ima poticanje općeg ekonomskog rasta zasnovanog na turizmu i promoviranju društvenog sklada, oslanjajući se na bogato kulturno naslijeđe i prepoznatljivu prirodu zemlje. Projekt će podržati sektor turizma BiH s ciljem oporavka od negativnih utjecaja pandemije covida-19 kao i daljeg pozicioniranja na putanji snažnog rasta ka održivoj ekonomiji turizma. 

Aktivnosti projekta bit će usmjerene proširenju autohtone poljoprivredne proizvodnje i srodnih izvoznih tržišta, uz istovremeno očuvanje kulturnih i prirodnih dobara. Kroz ovu aktivnost, USAID ima za cilj unaprijediti socioekonomski razvoj, osnažiti mlade i žene i potaknuti prosperitet u ruralnim i gradskim područjima, naveli su u Vladi HNŽ-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije