Investicije / PROJEKTI

Premijerka BPK predstavila program javnih investicija za period 2021-2023.

14.04.2021. 14:07 / Izvor: Fena

Program javnih investicija Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde za period 2021. - 2023. godina, predstavila je danas na pres-konferenciji premijerka Aida Obuća.

Ona je istakla da program sadrži ukupno 14 projekata od značaja za građane ovog dijela BiH te podsjetila da se projekti koji su uključeni u Program javnih investicija FBiH finansiraju iz sredstava koja se obezbjeđuju u budžetima u Federaciji, donacijama, zaduživanjem, vlastitim sredstvima te drugim izvorima finansiranja. 

"Budžetskim sredstvima ili zaduživanjem mogu se finansirati samo projekti i programi koji su uvršteni u Program javnih investicija u BPK Goražde te je stoga od velikog značaja njegovo donošenje. U njemu su definisani prioritetni ciljevi i projekti čija je implementacija u toku, kao i kandidovani projekti za koja se tek trebaju obezbijediti sredstva, što će zavisiti od naših mogućnosti i dogovora, no bitno je da su ti projekti jasno definisani i određen njihov prioritet", naglasila je Obuća.

Ukupna vrijednost projekata koji su u implementaciji i za koja su obezibjeđena sredstva ili je izvjesno njihovo finansiranje je 16.060.953 KM. Riječ je projektima iz oblasti obrazovanja, zaštite okoliša i socijalne infrastrukture, koje su kandidovali ministarstva za obrazovanje, boračka pitanja te Grad Goražde. 

"Cilj nam je poboljšati uslove za bavljenje sportom, sanacijom i modernizacijom Gradske dvorane "Mirsad Hurić" u Goraždu, gdje su planirana sredstva u iznosu od 550.000 KM, a 510.952 KM planirali smo za nastavak izgradnje Centralnog spomen obilježja braniocima BPK Goražde i izgradnja spomen obilježja komandantu Zaimu Imamoviću, čijom izgradnjom želimo ukazati na značaj i sačuvati od zaborava sve one koji su dali svoje živote u odbrani našeg grada i države", pojasnila je ona.

Dodala je da je za jačanje komunalne infrastrukture, izgradnju regionalne sanitarne deponije Trešnjica u Goraždu, planirano 15 miliona KM.

"To je jedan od značajnijih projekata za čiju uspješnu realizaciju moramo uložiti zajedničke snage na kantonalnom i lokalnom nivou, jer svih nas se tiče zbrinjavanje i uklanjanje deponije u Šišetima i obezbjeđenje moderne i bezbjedne deponije kakvu bi trebali da imaju stanovnici našeg kantona i okolnih mjesta", istakla je Obuća.  

U Programu javnih investicija BPK-a Goražde za 2021-2023. godinu kandidovano je i 11 projekata za koje bi se tek trebala obezbijediti sredstva u ukupnoj vrijednosti od 24.682.041,50 KM.  

"Svi planirani projekti su bitni za razvoj kantona i lokalnih zajednica u njegovom sastavu. Izdvojila bih one iz sektora zaštite okoliša čijom implementacijom ćemo stvoriti pretpostavke i za razvoj turizma na području našeg kantona o kojem se tako mnogo priča, a potrebno je jako puno uraditi. Riječ je o izgradnji kolektora otpadnih voda sa prečistačima na dionici Vitkovići-Goražde-Novo Goražde, projektu kojeg je u vrijednosti od osam miliona KM kandidovao Grad Goražde. Općina Pale u FBiH kandidovala je projekt izgradnje sistema kanalizacione mreže sa postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda, vrijedan 6,5 miliona KM, a općina Foča u FBiH projekt gradnje mosta preko rijeke Drine u vrijednosti od tri miliona KM", precizirala je premijerka BPK Goražde.

Značajnim je ocijenila i projekte podrške zdravstvu kroz izgradnju i opremanje objekata za potrebe hitne pomoći u Goraždu za što će biti potrebno izdvojiti 1,5 milion KM ili izgradnja putne infrastrukture koja povezuje ruralna područja.

"Izgradnja biciklističke staze Goražde-Ustikolina-Presjeka i uređenje plaža i kupališta na Drini, kao i sanacija i adaptacija gradskog stadiona "Midhat Drljević" u Goraždu, samo su neki od planiranih projekata koji imaju za cilj podršku razvoju sporta, povećanje broja omladine kroz uključivanje u sportske klubove te poboljšanje kvaliteta života na području našeg kantona", kazala je premijerka BPK Goražde  Aida Obuća. 

Naglasila je da zajedničko udruživanje sredstava iz budžeta BPK, Grada Goražde i općina Pale i Foča u Federaciji na projektima bitnim za razvoj šire društvene zajednice otvara pristup prema EU fondovima koji su šansa za novi izvor finansiranja i ulaganja u ovaj kanton.

Osim toga, usvajanje Programa javnih investicija BPK Goražde za period 2021-2023.godina, omogućava da se, dodaje Obuća, neki od ovih projekata nađu i na listi javnih investicija Vlade Federacije BiH, što je siguran put za njihovu konačnu realizaciju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije