Prezentiran idejni projekat izgradnje objekta Osnovne škole "Pofalići"

17.09.2020. 07:46 / Izvor: Akta.ba

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo u srijedu, 16. septembra ove godine održana je prezentacija idejnog projekta izgradnje objekta OŠ "Pofalići".

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo u srijedu, 16. septembra ove godine održana je prezentacija idejnog projekta izgradnje objekta OŠ "Pofalići".

Idejni projekat izradile su firme „IPSA Institut “ d.o.o. Sarajevo i „EKOPLAN“ d.o.o. Mostar , dok je izradu projekta finansirala Općina Novo Sarajevo u iznosu od oko 54.000 KM.

Radi se o jednom  od starijih objekata, a pritom u jako lošem stanju zbog čega se Općina Novo Sarajevo odlučila da poduzme prvi korak u cilju izgradnje novog objekta ove osnovne škole.

Prezentaciji projekta prisustvovali su Općinski načelnik Nedžad Koldžo, direktorica OŠ „Pofalići“ Suvada Muftić, predstavnica Vijeća roditelja OŠ „Pofalići“, te članovi savjeta mjesnih zajednica Pofalići I i II.

U svom obraćanju načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo istakao je kako se nakon prevazilaženja niza problema  prilikom izrade projekta, konačno došlo u fazu da imamo idejni projekat koji je temelj za sve ostalo što dolazi u narednom periodu.

"Imajući u vidu da se radi o jednom od najstarijih školskih objekata na području ove Općine, te da bilo kakva veća ulaganja u rekonstrukciju istog nisu isplativa zbog trenutne dotrajalosti, odlučili smo da izgradimo novi objekat za učenike OŠ „Pofalići“. Obezbijedili smo zemljište, uskladili sa Regulacionim planom, izdvojili sredstva za izradu projektne dokumentacije, održali niz sastanaka sa svim akterima u projektu kako bi otklonili složene probleme na terenu, a danas ćemo pogledati o kakvom se projektu i objektu radi", istakao je načelnik Koldžo.

Načelnik je dodao da iako osnovno obrazovanje nije još uvijek u nadležnosti lokalne samouprave, bez obzira na presudu Ustavnog suda,  Općina Novo Sarajevo kontinuirano ulaže u sanaciju objekata škola, opremanje kabineta a sve sa ciljem unapređenje rada i poboljšanja uslova odvijanja nastavnog procesa.

Direktorica OŠ „Pofalići II“ Suvada Muftić zahvalila se Općini Novo Sarajevo na poduzetim aktivnostima i na upornošću da se izgradi transparentan, funkcionalan i siguran školski objekat za učenike ove škole. Iako u jako otežanim uslovima, učenici ove škole ostvaruju zavidne rezultate i nastava se odvija po nastavnom – planu i programu, dodaje direktorica Muftić, posebno naglasivši kako u vrijeme pandemije i imaju problem što neki prozori nisu nikako u funkciji pa je otežano provjetravati prostorije u cilju sprečavanja širenja virusa.

Da su građani naselja Pofalići odavno prepoznali problem sa kojim se susreću njihova djeca kada je u pitanju boravak u školi potvrdio je u svom obraćanju predsjednik Savjeta MZ Pofalići II Bahrudin Delić, te se zahvalio ovoj lokalnoj zajednici što je i pored krize izazvane pandemijom korona virusa ovaj projekat stavila u prioritete, jer to građani i djeca Pofalića zaslužuju.

Projektanti su prezentovali idejni projekat objekta škole, koji će biti površine oko 6.000 m² (-1+P+2), te vanjske površine oko 2.700 m². Bit će namijenjen za boravak oko 900 učenika u dvije smjene, a sadržavat će sve potrebne prostorije, učionice, dva vanjska igrališta i unutrašnju fiskulturnu salu.

Trenutno je u toku izdavanje  urbanističke saglasnosti za izgradnju objekta, nakon čega će se pristupiti izradi izvedbenog projekta.

Prema Sporazumu o regulisanju međusobnih odnosa na realizaciji projekta izrade investiciono – tehničke dokumentacije za izgradnju objekta OŠ „Pofalići“, Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS i Općina Novo Sarajevo  su investitori projekta, dok ja Zavod za izgradnju KS implementator projekta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije