Prezentiran Idejni projekat izgradnje urbanog parka u ulici Zmaja od Bosne

19.10.2020. 12:00 / Izvor: Akta.ba
Prezentiran Idejni projekat izgradnje urbanog parka u ulici Zmaja od Bosne

Idejnim projektom predviđeno je da se izgradnja urbanog parka provodi u dvije faze.

U zgradi Općine Novo Sarajevo održana je prezentacija idejnog projekta izgradnje urbanog parka u ulici Zmaja od Bosne na lokalitetu Parka nacionalnih manjina.

Općina Novo Sarajevo pristupila je realizaciji projekta izgradnje urbanog parka u ulici Zmaja od Bosne – Parka nacionalnih manjina, s obzirom na značaj lokaliteta na kojem se nalazi park, kao i potrebu za uređenjem postojeće zelene površine. Proveden je konkurs za izradu idejnog rješenja, a prvonagrađeni rad je Idejno rješenje nazvano „Park line“, što je ujedno i podloga za izradu projektne dokumentacije i izgradnju parka.

Idejno rješenje izradila je firma "Bosna-inžinjering“ d.o.o. Sarajevo, čiji su predstavnici prezentirali projekat Općinskom načelniku i predstavnicima Službe za investicije i zaštitu okoliša.

Na površini od 3.300 m² planirana je pješačka staza duž cijelog parka, kao i  pješačka staza odignuta od zemlje (pasarela), koja pruža dinamičan i neobičan doživljaj parka.

Osim navedenog planirani su i sljedeći sadržaji: trg kružne forme oivičen zelenim pojasom sa kružnom klupom, fontanom i dvije česme, zatim klupe za odmor, javna rasvjeta i ostali urbani mobilijar, te hortikulturni sadržaji. U jednom dijelu parka nasuprot vrtića predviđeno je i veće dječije igralište sa rekvizitima za igru i gumenim podlogama.

Idejnim projektom predviđeno je da se izgradnja urbanog parka provodi u dvije faze.

Prva faza obuhvata izgradnju parterne pješačke staze, sadnju drvoreda i visokog rastinja u dijelu parka prema ulici Zmaja od Bosne, zatim izgradnju i postavljanje urbanog mobilijara, iluminaciju parka, te hortikulturno uređenje. Druga faza obuhvata izgradnju pješačke staze odignute od nivoa partera (pasarela).

Trenutno je u toku finalna izrada idejnog projekta, nakon čega slijedi pribavljanje urbanističke saglasnosti, zatim izrada izvedbenog projekta i pribavljanje građevinske dozvole, nakon čega će se pristupiti proceduri izbora izvođača radova, te izgradnji predmetnog parka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije