al
Prezentiran projekt geoloških istraživanja termomineralnih voda u Gata Ilidži

Investicije / PROJEKTI

Prezentiran projekt geoloških istraživanja termomineralnih voda u Gata Ilidži

28.01.2019. 14:14 / Izvor: Akta.ba

Projektom detaljnih hidrogeoloških istraživanja termomineralnih voda na lokalitetu Gata Ilidža osigurali smo potencijalnim investitorima i eventualnim koncesionarima konkretne podatke o resursima i potencijalima ovog područja - istakao je profesor Mirza Bašagić prilikom prezentacije projekta u zgradi Gradske uprave Bihać.

Dodao je da su resursi Gate Ilidže rijetki u svijetu, a kamoli u Bosni i Hercegovini.

"Konačno su Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) i Grad Bihać aktuelizirali ovu temu, jer ogromni potencijali Gate nisu dosada ni izbliza prepoznati. Zaista je šteta da ovi svjetski vrijedni resursi nisu stavljeni na raspolaganje društvenoj zajednici. Sada samo treba ići korak po korak, odnosno oprezno i pametno raditi na maksimalnom iskorištavanju izvanrednih potencijala za zdravstveni turizam prvenstveno", riječi su profesora Bašagića.

Projekt je realiziran u okviru Sporazuma Grada Bihaća i Vlade USK o namjenskom trošenju sredstava prikupljenih od koncesionih naknada.

"Izradu ovog projekta smo definirali kao zajednički prioritet, jer je područje Gate izuzetno interesantno i za Grad Bihać i USK. U prošlosti je bilo mnogo priče i namjera, međutim nikad se nije ozbiljno pristupilo egzaktnim nalazima šta to imamo na području Gate, u smislu obima i kvalitete vode. Ovo nam je sada najbitnija osnova za razgovore s potencijalnim investitorima", rekao je Nijaz Lipovača iz Gradske uprave Bihać.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije