Prezentovane mogućnosti projekta 3D modeliranje Banje Luke

23.04.2018. 16:34 / Izvor: Akta.ba
Prezentovane mogućnosti projekta 3D modeliranje Banje Luke

Predstavnici firmi "Geosken" iz Sankt Petrburga i "Infomap" iz Novog Grada prezentovali su danas u Gradskoj upravi Banja Luke projekat 3D modeliranje grada

Predstavnici firmi "Geosken" iz Sankt Petrburga i "Infomap" iz Novog Grada prezentovali su danas u Gradskoj upravi Banja Luke projekat 3D modeliranje grada, koji uključuje modeliranje objekata i terena, izradu preciznog digitalnog modela terena i digitalnih ortofoto podloga.

Gradonačelnik Igor Radojičić kazao je da su ove firme izrazile spremnost da doniraju ovaj projekat, prvi te vrste u BiH i širem okruženju, Gradu Banjoj Luci o čemu bi u narednom periodu trebalo da bude potpisan i ugovor.

"Danas smo vidjeli projekat u vezi sa snimanjem i 3D projekcijom grada za prikaz oko 50 kvadratnih kilometara, koji bi bio korišten za dalje urbano planiranje u gradu", kazao je Radojičić.

Kako su naveli iz ovih kompanija, snimanje bi realizovali sa dvije bespilotne letjelice, sa visokom rezolucijom sa pet centimetara tačnosti.

"Korisnici tog projekta, čija se vrijednost procjenjuje na oko 300.000 KM, su sve gradske službe, a u cilju bržeg, kvalitetnijeg i efikasnijeg planiranja i upravljanja gradom", kazao je vlasnik preduzeća "Infomap" Ljubomir Jovanić, ističući da su podaci koje će donijeti ovaj projekat i polazna osnova za tzv. pametne gradove.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije