Pri kraju radovi na rekonstrukciji dijela zidina Starog grada Ostrožac

03.10.2015. 11:04 / Izvor: Akta.ba
Pri kraju radovi na rekonstrukciji dijela zidina Starog grada Ostrožac

Projekat rekonstrukcije i konzervacije dijela zidina Starog grada Ostrožac, započet krajem augusta ove godine, privodi se kraju.

Projekat rekonstrukcije i konzervacije dijela zidina Starog grada Ostrožac, započet krajem augusta ove godine, privodi se kraju. Po riječima direktora Kulturnog centra Cazin Emira Šarića, riječ je konzervatorskim radovima koji obuhvataju ulaznu tabiju Starog grada, lijevi i desni uzdužni bedem te lukove na glavnom ulazu, a sredstva su obezbijedili Federalno ministarstvo okoliša i Kantonalno ministarstvo obrazovanja, nauke i sporta.

Kako je kazao Amir Kadić direktor Zavoda za kulturno naslijeđe USK, kojem je povjeren nadzor radova, koriste se isključivo autentični materijali koji su neposredno prije ugradnje prošli potrebnu analizu.

Radilište je obišao i načelnik općine Cazin Nermin Ogrešević koji je istaknuo da je svaki iskorak na zaštiti ovog krajiškog dragulja od velike važnosti .

"Mi nastojimo, zajedno sa partnerima, da svake godine učinimo nešto na saniranju i rekonstrukciji Starog grada Ostrožac. Naša su razmišljanja usmjerena ka iznalaženju mogućnosti za neke veće i dugoročnije iskorake, kada je u pitanju sanacija i zaštita Starog grada Ostrožac i u tom cilju nastojimo učiniti sve kako bi se, umjesto gubitka vremena u brojnim administrativnim procedurama, skupa sa Federalnim ministarstvom zaštite okoliša, obezbijedila značajnija sredstva koja bi bila uložena u ovaj objekat i to u što skorijem vremenu“, kazao je načelnik Ogrešević.

Kako je istaknuto, Stari grad Ostrožac ima istovremeno i ogromnu historijsku vrijednost i veliki potencijal za bolju i sigurniju budućnost. Budu li državne institucije, u čijim nadležnostima i jeste zaštita ovakvi h objekata, imale više sluha i sredstava, s lokalnog nivoa neće nedostajati volje i dinamike da se uradi i projektna dokumentacija i na sve ostale načine pomogne u sanaciji, rekonstrukciji i zaštiti ovog Starog grada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije