Prihvaćena odluka o grantu za tretman otpadnih voda u Zenici

25.10.2017. 13:52 / Izvor: Akta.ba
Prihvaćena odluka o grantu za tretman otpadnih voda u Zenici

Prema projektu sredstva u iznosu većem od 13,5 miliona eura osigurana su odlukom Vlade FBiH kao bespovratni grant

Članovi Gradskog vijeća Zenice na današnjoj hitnoj sjednici jednoglasno su usvojili Prijedlog odluke o prihvatanju granta KFW - Kreditanstalt fur Wiederaufbau za realizaciju projekta "Prikupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici".

Prema projektu sredstva u iznosu većem od 13,5 miliona eura osigurana su odlukom Vlade FBiH kao bespovratni grant, koji će se namjenski utrošiti za izgradnju mehaničko-biološkog postrojenja za tretman otpadnih voda, proširenja glavnih kolektora, priključenja naselja Blatuša na glavni kolektor, izgradnju novih kolektora, obnovu odabranih dijelova kolektora i mreže otpadnih voda, biciklističku stazu uz rijeku Bosnu iz programa "Mjere ulaganja", te primarno za plaćanje troškova devizne razmjene.

Jedan dio, oko 500.000 eura, namjenski će se utrošiti za finansijski doprinos Gradu Zenica i koristit će isključivo za konsultantske usluge čiji je cilj ojačati Javno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" u smislu ispravnog i održivog funkcionisanja sistema vodosnabdijevanja i otpadnih voda.

"Zenica je grad koji je ušao u program 'zeleni gradovi' i Evropska unija će zajedno s EBRD-om finansirati eksperte koji će locirati sve izvore zagađenosti ovog grada, a jedan od tih izvora su i otpadne vode grada. Ovim grad Zenica dobija jednu od najvećih donacija u poslijeratnoj BiH od 36 miliona KM, da riješi otpadne vode gradske i industrijske, što će dovesti do boljeg ekološkog stanja", kazao je gradonačelnik Fuad Kasumović. 

U periodu realizacije projekta bit će potrebno osigurati sredstva vlastitog doprinosa Grada Zenice, kao sredstva za plaćanje poreza i ostalih javnih taksi i carina za uvoz.

Potpisivanje Sporazuma o finansiranju i projektu "Prikupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici", drugih sporazuma i prateće dokumentacije koje proizlaze iz sporazuma sa Federacijom BiH i KFW bit će obavljeno 26. oktobra u Sarajevu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije