Prijedor očekuje 45 miliona KM novih investicija i preko 1000 radnih mjesta

30.01.2019. 08:23 / Izvor: SRNA
Prijedor očekuje 45 miliona KM novih investicija i preko 1000 radnih mjesta

Grad Prijedor formirao ovaj savjet još prije šest-sedam godina po uzoru na prakse lokalnih zajednica u Evropskoj uniji.

Grad Prijedor u ovoj godini očekuje 45 miliona KM domaćih i stranih investicija kojima bi trebalo da bude otvoreno oko 1.100 novih radnih mjesta, rekao je savjetnik gradonačelnika Mišo Reljić.

On je na jučerašnjoj sjednici Savjeta za obrazovanje i zapošljavanje grada Prijedora rekao da će takve potrebe tržišta rada biti zadovoljene sa 300 svršenih srednjoškolaca koji ne namjeravaju dalje školovanje, a ostalo sa evidencije nezaposlenih.

"Zato, koliko god nam je bitno redovno obrazovanje, toliko je bitno i obrazovanje odraslih, jer potrebe tržišta rada ne mogu se zadovoljiti onim što dolazi iz redovnih škola, gdje se 56 odsto učenika završnih razreda izjasnilo da namjerava studirati", naveo je Reljić.

On je podsjetio da je grad Prijedor formirao ovaj savjet još prije šest-sedam godina po uzoru na prakse lokalnih zajednica u Evropskoj uniji, a da druge lokalne zajednice u zemlji tek sada počinju uvoditi takvo partnerstvo.

"Broj zaposlenih, broj nezaposlenih i broj penzionera u Prijedoru je približno jednak i iznosi oko 14.000. Na problem depopulacije počeli smo ukazivati prije četiri-pet godina. Tada smo se dotakli i odliva stanovništva migracijama, a danas je to pojava koja mora početi posebno da se evidentira", rekao je Reljić.

Prema njegovim riječima, ključno rješenje je radno mjesto, a već je počeo trend povećanja plata, jer poslodavci sve više uviđaju da samo mogu zadržati radnike ili naći nove.

Izvršni sekretar Regionalnog sindikalnog centra Prijedor Igor Ratković rekao je da sindikat insistira na povećanju najniže plate na 500 KM do kraja godine, istakavši da je 66 odsto oporezivanja ogroman teret za privredu.

"Imamo i firme u kojima sve i jedan zaposleni ima najnižu platu. To je takođe rad na crno i tu se more uvesti neki način regulacije", napomenuo je Ratković.

Nela Lazić iz prijedorske Filijale Zavoda za zapošljavanje rekla je da se sjednice ovog tijela moraju održavati češće nego do sada, upravo zbog stalnih i brzih promjena koje se dešavaju na tržištu rada i na koje bi odgovor morao imati i obrazovni sistem.

Savjet za obrazovanje i zapošljavanje čine predstavnici Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora "Preda-PD", odjeljenja za privredu i za društvene djelatnosti grada Prijedora, odjeljenja Saveza sindikata, Privredne i Preduzetničko-zanatske komore Republike Srpske, zatim Omladinskog savjeta grada Prijedora, Filijale Zavoda za zapošljavanje Srpske, aktiva direktora osnovnih i srednjih škola, a od danas i Poreske uprave Republike Srpske - Područnog centra Prijedor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije