Prijedor: U aprilu počinju radovi na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži

13.03.2014. 14:52 / Izvor: eKapija.ba
Prijedor: U aprilu počinju radovi na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži

Riječ je o projektima izgradnje sekundarne mreže i kućnih priključaka na vodovodnom sistemu Crno Vrelo u naseljima Niševići, Bistrica, Omarska, Lamovita, Kevljani, Petrov Gaj, Kamičani, Jelićka, Gradina, Krivaja i Marićka.

Uokviru projekta "Izgradnja-proširenje i rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže u gradu Prijedoru" u Gradskoj upravi je održan pripremni sastanak za uvođenje izvođača radova u posao koji treba da počnu  prvih dana aprila  sa početkom građevinske sezone.

Riječ je o projektima  izgradnje sekundarne mreže i kućnih priključaka na vodovodnom sistemu Crno Vrelo  u naseljima Niševići, Bistrica, Omarska, Lamovita, Kevljani, Petrov Gaj, Kamičani, Jelićka, Gradina, Krivaja i Marićka ukupne dužine 62 kilometra.Uređenje vodovodne i kanalizacione mreže u Prijedoru obuhvata i  projekat  izgradnje   sekundarnog kanalizacionog sistema i kućnih priključaka u Tukovima ukupne dužine 29 kilometara.

Predstavnici svih ovih naselja su na sastanku u Gradskoj upravi Prijedor sa predstavnicima  izvođača radova „Prijedor-putevi “  i Multinacionalna  kompanija  "OHL ŽS" iz Brna  dogovorili imenovanje kontakt osoba  na terenu koje će koorodinirati  kompletne aktivnosti u vrijeme izvođenja radova. Vrijednost ugovora izgradnjesekundarne vodovodne mreže u Omarskoj je  oko  2,9 miliona maraka ,a  izgradnjasekundarne kanalizacione mreže u naselju Tukovi  oko 3,9 miliona maraka, što  je prva faza projekta koji  će se realizovati u Prijedoru. Rok za izvođenje  ovih radova je 15 mjeseci.

Završetkom ovog projekta u Prijedoru  obezbijediće se mogućnost za priključenje  oko 5000 domaćinstava u Omarskoj i okolnim naseljima na navedenu igzrađenu mrežu . U naselju  Tukovi  će na kanalizacionu mrežu biti priključeno oko 800 domaćinstava i stotinu pravnih subjekata.

Ukupna vrijednost  svih projekata koji će se realizovati do kraja 2015.godine i  finansirati  iz kreditnih i donatorskih sredstava je oko 16 miliona eura. Od tog iznosa  oko  50 odsto će biti  kreditna sredstva Evropske investicione banke , 35 odsto grant sredstva (donatorska nepovratna sredstva)  i 15 odsto sopstveno učešće grada.

Projekat treba da doprinese boljem vodosnabdijevanju, uređenijemkanalisanjuotpadnih voda i  samim tim boljimuslovima  života građana  na području Prijedora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije