Investicije / PROJEKTI

Prioritet izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo i aerodroma Trebinje

20.02.2021. 08:59 / Izvor: SRNA

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić izjavio je da su prioriteti resornog ministarstva u narednom periodu realizacija značajnih projekata kao što su izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo, mosta na rijeci Savi, Koridora "Vc", a jedan od strateških je i izgradnja Aerodroma Trebinje u saradnji sa Vladom Srbije.

"U okviru planiranih reformi nastaviću proces restrukturisanja "Željeznica" i tražiti mehanizme za unapređenje rada "Pošta Srpske", kao i "Aerodroma". Opredjeljenje i cilj je da damo sve od sebe kako bi projekti bili pokrenuti i završeni u rekordnom roku i kako bismo imali konkurentna i respektabilna preduzeća koja će odgovoriti svim izazovima i zahtjevima tržišta. Revidiraćemo i određene strategije koje su okosnica razvoja i putokaz za sve dalje aktivnosti", rekao je Ćorić.

Govoreći o značaju izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo, on je naveo da mu je zadovoljstvo što će imati priliku da ubrza postupak i proces izgradnje ovog auto-puta, jer povezivanje Banjaluke, Bijeljine i Beograda ima primarni značaj, ne samo za Semberiju, već i za cijelu RS i BiH.

"Plan parcelacije za auto-put Rača-Bijeljina-Brčko usvojen je krajem 2019. i u toku je eksproprijacija nepokretnosti za izgradnju tog auto-puta. Eksproprijacija za most je potpuno završena, dok je eksproprijacija za trasu auto-puta Rača-Bijeljina-Brčko završena više od 80 odsto", naveo je Ćorić.

Prema njegovim riječima, još se čekaju i konkretni prijedlozi Srbije koja je najavila da će finansirati izgradnju dijela auto-puta od Rače do Bijeljine, budući da već grade most preko rijeke Save.

"Sigurno je da će auto-put Banjaluka-Beograd povezati dva bratska naroda sa dvije strane Drine, da će ubrzati i pomoći unapređenju, ne samo putne infrastrukture i komunikacije, već i odnosa, ekonomije i svega što povezuje Republiku Srpsku i Srbiju", rekao je Ćorić za "Srpskainfo".

Odgovarajući na pitanje kakvi su planovi za sanaciju putnog pravca Foča-Šćepan Polje i zašto se dugo čeka na rekonstrukciju, on je naglasio da je izgradnja ovog puta prioritet prema usvojenim strateškim dokumentima Republike Srpske i da su njene institucije svjesne ovog problema.

"Međutim, to je složen proces koji zahtijeva integraciju i koordinaciju svih nadležnih institucija RS, BiH i Crne Gore", naveo je Ćorić.

Ćorić je izrazio uvjerenje da će njegova energija, kvalitetan tim saradnika i sveobuhvatna strategija doprinijeti realizaciji najvažnijih projekata i omogućiti ostvarivanje značajnih rezultata.

"Neću biti ministar koji će sjediti i čekati da informacije dođu u Ministarstvo, već ću biti aktivan u rješavanju svih aktuelnih pitanja. Došao sam u resor da radim za Republiku Srpsku i za generacije koje dolaze i učiniću sve kako bih ostvario taj cilj", poručio je Ćorić. 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije