Prioritet utopljavanje zgrada i privatnih kuća

25.02.2021. 09:38 / Izvor: Akta.ba
Prioritet utopljavanje zgrada i privatnih kuća

Projekti energijske efikasnosti, koji dugoročno doprinose poboljšanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, su prioritet Vlade KS.

Problem utopljavanja kolektivnih i individualnih stambenih objekata se ne može brzo riješiti, ali je došlo krajnje vrijeme da se s tim počne, poručeno je na jučerašnjem sastanku premijera Kantona Sarajevo Edina Forte, ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Envera Hadžiahmetovića sa koordinatoricom projekta energijske efikasnosti iz Njemačke razvojne agencije GIZ, Sibylle Strahl.

"Namjera nam je utopljavanje rezidencijalnog sektora koji je evidentno zapušten. Imamo razvijen informacioni sistem, ali je za izradu projekta potrebno uraditi i dva potprojekta. Prvi bi se odnosio na zgrade kolektivnog stanovanja, a drugi na individualne objekte“, pojasnila je Strahl.

Premijer i ministar su najavili da će GIZ-u osigurati saradnju sa predstavnicima preduzeća "Toplane" i "Sarajevogas", kako bi se što prije napravio digitalni registar zgrada.

Na osnovu njega bi se, po riječima, Strahl, moglo precizno utvrditi kolika je trenutna potrošnja energije, a kolike će se uštede ostvariti njihovim utopljavanjem.

"Kanton Sarajevo već radi na projektima zaštite zraka, i to kroz ulaganje sredstava u razvoj javnog gradskog prijevoza, ali i kroz energijsku efikasnost zajedno sa Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom 'SERDA'“, pojasnio je premijer Forto.

Potcrtao je kako je Vlada spremna raditi s GIZ-om, ali da je neophodno riješiti način finansiranja.

Po njegovim riječima, mora se osigurati dobar i kvalitetan zajam i voditi računa da će Kanton u tome učestvovati sa oko 50 posto sredstava, u vidu poticaja za građane, kao i da će za sve socijalno ugrožene kategorije izdvojiti stopostotni iznos.

Svima je u interesu ostvariti dugoročnu i konkretnu održivost, naglašeno je na sastanku.

Ministar Hadžiahmetović upoznao je prisutne da se na području Općine Vogošća realizira projekt, koji ima za cilj da se sve kotlovnice na lož ulje prilagode za korištenje prirodnog gasa, kao i da se na Ilidži planira implementirati pilot-projekt grijanja putem termalnih voda.

Također je naveo i da je Vlada KS na jednoj od sjednica donijela odluku o formiranju Centra za upravljanje kvalitetom zraka u Kantonu Sarajevo, te bi i u tom dijelu dobro došli prijedlozi i savjeti stručnjaka i iz GIZ-a.

Najavljeno je da će GIZ, uz tehničku podršku Vlade, krenuti u realizaciju aktivnosti, kako bi se što prije došlo do konkretnih rješenja.

Projekti energijske efikasnosti, koji dugoročno doprinose poboljšanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, su prioritet Vlade KS.

Sastanku je prisustvovao i Esad Smajlović, predstavnik Službe za energetsku efikasnost GIZ-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije