Prioritetni projekti Vlade RS: Brzi put Beograd - Sarajevo čak na 35.mjestu

04.01.2018. 11:33 / Izvor: Akta.ba
Prioritetni projekti Vlade RS: Brzi put Beograd - Sarajevo čak na 35.mjestu

Narod iz istočnog dijela Republike Srpske, nažalost, i dalje će se voziti kozijim stazama i lošim putevima.

Tvrdnje direktora “Autoputeva RS“ Dušana Topića kako će prioritet ovog preduzeća u 2018.godini biti izrada planske dokumentacije za gradnju brzih puteva u istočnom dijelu Republike Srpske samo su potvrda maćehinskog odnosa vlasti spram istočnog dijela Srpske, piše portal Sokolac srce Romanije.

Sama činjenica da još nije urađena ni planska dokumentacija, a kamoli da je urađena eksproprijacija i raspisani tenderi, govori da se stanovnicima od Prnjavora, preko Semberije i Romanije, pa do Trebinja nude “bajke“ i isprazna obećanja.

"Uvreda je za inteligenciju povezivanje akciza sa tim što nije urađena planska dokumentacija. Makar direktor 'Autoputeva RS', kao neko ko je potpisivao ugovore sa EBRD, treba da zna da u ugovoru sa EBRD stoji obećanje da će se povećati akcize za autoputeve za 5 feninga kako bi se mogli otplaćivati postojeći krediti za autoputeve (Banja Luka – Gradiška, i koridor 5c u Federaciji), što je javno potvrdio i direktor EBRD. Da je gospodin Topić pročitao novi, od strane EBRD u Parlamentu BiH nametnuti, Zakon o uplatama na jedinstven račun, znao bi da on omogućava da i ono što je do sada išlo na račun “Autoputeva“, kao namjenski dio, ubuduće odlazi na trezor za krpljenje budžetskih rupa", piše ovaj portal vjerujući da Topić zna da je Vlada RS prije nekoliko dana usvojila listu od 35 prioritetnih projekata iz saobraćaja i infrastrukture za period 2018-2020. Na toj listi, nema njegovih projekata u istočnom dijelu Srpske, a tek na 35-om mjestu, kao zadnja rupa na svirali, našao se brzi put Istočno Sarajevo-Vardište.

"Narod iz istočnog dijela Republike Srpske, nažalost, i dalje će se voziti kozijim stazama i lošim putevima, jer ti pravci nisu interesantni za EBRD i nisu dio evropskog koridora. Narod i siromašna privreda Republike Srpske, finansiraće povezivanje Hrvatske, trasom Banja Luka – Mlinište, i graditi koridor 5c kroz RS za evropske robe"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije