Pripreme za izgradnju VE Podveležje: Raspisan tender za izvođenje radova

30.05.2017. 13:31 / Izvor: Akta.ba
Pripreme za izgradnju VE Podveležje: Raspisan tender za izvođenje radova

U Podveležju se odvijaju pripremne aktivnosti za izgradnju godinama najavljivane vjetroelektrane Podveležje.

U Podveležju se odvijaju pripremne aktivnosti za izgradnju godinama najavljivane vjetroelektrane Podveležje. Jedna od obveza je i rekonstrukcija lokalne prometnice. Naime, nakon što je početkom ove godine potpisan sporazum o izvođenju radova na rekonstrukciji lokalne prometnice L13 u naselju Podveležje, u sklopu projekta izgradnje VE Podveležje, prije nekoliko dana je objavljen tender za usluge nadzora nad izvođenjem radova rekonstrukcije ove prometnice. 

Podsjetimo, ugovor o izvođenju radova su početkom godine Grad Mostara, kao investitor, je potpisao s kompanijama HP Investing d.o.o. Mostar i Amitea d.o.o. Mostar. Tada je potpisan i ugovor o izgradnji pristupnih putova, servisnih prometnica i montažnih platoa za kranove – VE Podveležje“.

Vrijednost izgradnje vjetroparka na Podveležju procijenjuje na oko 163 milijuna KM.

Ovaj projekt se financira kreditnim sredstvima. Naime, Njemačka razvojna banka odobrila je Elektroprivredi BiH kredit za financiranje izgradnje vjetroparka Podveležje u iznosu od 65 milijuna eura. Uz kredit KfW-a, izgradnja će biti financirana i sa 6,8 milijuna eura vlastitih sredstva Elektroprivreda.

Prema prethodnim najavama prvi proizvedeni kilovat-sati iz vjetroelektrane Podveležje, instalirane snage 48 MW i planirane godišnje proizvodnje električne energije 120 GWh, očekuju u posljednjem kvartalu 2018. godine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije