Pripremni radovi za Blok 7 teku planiranom dinamikom

14.05.2020. 08:42 / Izvor: Federalna.ba
Pripremni radovi za Blok 7 teku planiranom dinamikom

Jedna i po milijardi maraka je ukupna vrijednost ugovora za izgradnju Bloka 7, instalisane snage 450 MW.

Zbog pandemije koronavirusa početak izgradnje Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla još je na čekanju. Kineski konzorcij, koji će graditi ovaj blok, u martu je trebao preuzeti dio pripremljenog gradilišta, međutim, to je spriječila pandemija. Dok se na početak izgradnje još čeka, pripremni radovi se odvijaju nesmetanom dinamikom

Lider konzorcija koji će graditi Blok 7 u Termoelektrani Tuzla je kineska Gezhouba, čije je sjedište u Wuhanu, prvom žarištu koronavirusa u svijetu. Zbog te činjenice, ali i blokade granica, njihov skoriji dolazak je upitan, a time i početak izgradnje Bloka 7. Izradu preliminarnog dizajna i glavnog projekta, kineski partneri realizuju elktronskim putem.

"Postoji mali zastoj zbog pandemije koronavirusa i nemogućnosti dolaska partnera iz Kine u BiH. Ostale aktivnosti se odvijaju planiranom dinamikom. EPBiH do 30. juna planira izvršiti uplatu 15 posto avansa, kao što je predviđeno ugovorom za izgradnju Bloka 7", navodi Admir Andelija, direktor EPBiH.

Pripremni radovi, koji koštaju 18 miliona maraka, odvijaju se planiranom dinamikom. Trebali bi biti završeni do novembra. Nakon uplate avansa, počet će teći ugovor kojim je predviđeno da radovi budu završeni za 56 mjeseci.

"Plato, tamo gdje će se graditi Blok 7, već je spreman da se kineski partner uvedu u posao. Međutim, zbog koronavirusa to je prolongirano. Tako da ćemo mi u šestom mjesecu predati dio radilišta kineskim partnerima kada i stupa na snagu ovaj ugovor. Očekujemo da Blok do sredine ili krajem 2024. godine bude na mreži", kaže Andelija.

Rudari Kreke, bez čijeg lignita neće moći funkcionisati budući Blok 7, kažu da radovi ne smiju stati. Identičan je stav i ekonomskih stručnjaka koji tvrde da je Blok 7 sudbonosan za stabilnost elektroenergetskog sektora naše zemlje.

"Činjenica je da bez Bloka 7 nema ni rudarstva ni rudnika Kreka. Raduje nas i imponuje nam da se vidjelo da i u ovakvoj situaciji jedino rudnici, rudari, termoenergetski sektor, ako ga nemate u svom vlasništvu, ne može vam niko ponuditi ništa drugačije. Siguran sam da mora doći do nastavka gradnje", ocjenjuje Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika Kreka Tuzla.

"Najgore bi bilo za čitavu ekonomiju, naročito FBiH da imamo kašnjenja u gradnji Bloka 7 jer on nema alternativu. Drugi blokovi imaju rok trajanja, oni se zatvaraju", ističe ekonomski stručnjak Admir Čavalić.

Podsjećamo, jedna i po milijardi maraka je ukupna vrijednost ugovora za izgradnju Bloka 7, instalisane snage 450 MW. Petnaest posto je vlastito učešće Elektroprivrede, a 85 posto je kredit kineske EXIM banke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije