Privatizacija veterinarske stanice u Bugojnu izazvala burnu reakciju

08.05.2014. 09:00 / Izvor: Fena
Privatizacija veterinarske stanice u Bugojnu izazvala burnu reakciju

Vijest da je Agencija za privatizaciju SBK-a okončala proces privatizacije Veterinarske stanice u Bugojnu izazvala je oštre reakcije lokalne vlasti u tome gradu.

Vijest da je Agencija za privatizaciju SBK-a okončala proces privatizacije Veterinarske stanice u Bugojnu izazvala je oštre reakcije lokalne vlasti u tome gradu.

Načelnik Hasan Ajkunić je na konferenciji za novinare izjavio da je ogorčen činjenicom da je cijeli postupak proveden mimo volje lokalne zajednice i da je ovo preduzeće prodano za samo 50.258 KM, bez mogućnosti da lokalna zajednica sudjeluje u procesu njene privatizacije.

Najavio je pokretanje tužbe protiv direktora Agencije za privatizaciju SBK-a Željka Radoša, za kojeg tvrdi da je zloupotrebio funkciju koju obnaša.

Po njegovim riječima, javni poziv za privatizaciju Veterinarske stanice ova agencija oglasila je bez saglasnosti Općinskog vijeća Bugojno a ista nije uvažila ni tri dopisa koja su poslana na adrese nadležnih organa o kršenju zakona po pitanju privatizacije bugojanske Veterinarske stanice.

"Iza ovoga stoje kriminalne grupe i banditi, koje žele da sve što mogu unište u Bugojnu, pa i u BiH. Spreman sam podnijeti sav teret i hoću da budem čovjek u parničnom postupku dokazivanja ispravnosti našeg neslaganja u odbrani interesa lokalne zajednice. Ako je sve bilo po zakonu i legalno, zašto se direktor Radoš niti jednom nije pismeno obratio Općinskom vijeću Bugojno, čiji je interes da grad ima Veterinarsku stanicu. Mi sufinansiramo ovu javnu ustanovu sa 25.000 maraka godišnje. Pa, zar ne bismo mogli obezbijediti još toliko sredstava i biti vlasnikom stanice", kazao je načelnik Ajkunić.

Ističe da atraktivno zemljište, 1.100 metara kvadratnih uz magistralni put Bugojno-Novi Travnik, vrijede deset puta više. Također, po postojećim dokumentima iz grunte i katastra ne postoji zakonski okvir da se Veterinarska stanica upiše na, eventualno, nekog novog vlasnika.

"Objekt se vodi kao konjušnica, bez ijednog izgrađenog objekta. Radi se, dakle, o neizgrađenom građevinskom zemljištu koje ne može biti predmetom privatizacije", naglasio je.

Načelnik Ajkunić očekuje da će "nerazumna odluka o prodaji Veterinarske stanice u Bugojnu u procesu privatizacije biti obustavljena i da će naići na pozitivno tlo kod kantonalnog premijera Tahira Lende i ministara u Vladi SBK-a, koji bi trebali zaustaviti samovolju direktora Agencije za privatizaciju Željka Radoša".

Vršilac dužnosti direktora Veterinarske stanice u Bugojnu Ajdin Bašić nije zatečen informacijom o okončanju procesa privatizacije preduzeća koje vodi zadnjih pet mjeseci.

"Priča o privatizaciji nije od jučer. Sve što je dolazilo iz Agencije za privatizaciju SBK-a proslijeđivao sam osnivaču, Općinskom vijeću i načelniku. O privatizaciji Veterinarske stanice govorilo se i na sjednicama Općinskog vijeća, gdje su se vijećnici protivili privatizaciji našeg preduzeća i, koliko imam informacija, takvo raspoloženje vlada i danas. Shodno tome, očekivali smo od osnivača da povuče najbolje poteze, koji će biti u interesu svih zaposlenika i cijele lokalne zajednice. Mislim da na tragu toga i danas čine napore da se iznađe najbolje rješenje koje će biti za dobrobit uposlenih i samog grada", kazao je Bašić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije