Procjena UN-a: Za oporavak od poplava BiH će biti potrebno 210 mil. dolara

10.06.2014. 09:15 / Izvor: Fena
Procjena UN-a: Za oporavak od poplava BiH će biti potrebno 210 mil. dolara

Ujedinjene nacije su ocijenile u ponedjeljak da je Bosni i Hercegovini potrebno 210 miliona dolara za financiranje u narednih šest mjeseci prioritetnih potreba nakon historijskih poplava koje su pogodile region.

Ujedinjene nacije su ocijenile u ponedjeljak da je Bosni i Hercegovini potrebno 210 miliona dolara za financiranje u narednih šest mjeseci prioritetnih potreba nakon historijskih poplava koje su region pogodile polovinom maja. Ujedinjene nacije su već dobile 1,2 miliona dolara za dva projekta čišćenje od mina, precizirala je zvaničnica UN-ovog programa za razvoj (UNDP) Cihan Sultanoglu na sjednici u New Yorku.

Mine i eksplozivne naprave iz rata na Balkanu 90-ih godina nalaze se u poplavljenoj zoni velikoj 800 kvadratnih kilometara, što operacije čišćenja čini skupim i delikatnim, precizirala je ona.

Više od 75.000 kuća je poplavljeno, a oko 2.000 uništeno, dodala je ona.

"S mogućnošću da naredna zima koja dolazi za četiri do pet  mjeseci bude oštra, treba prionuti na posao i osigurati ljudima odgovarajući smještaj", izjavila je ona i dodala da je neophodno popraviti škole prije početka školske godine, 1. septembra.

Prema njenim podacima, 15.000 radnih mjesta je izgubljeno, a ekonomski gubici bi mogli preći 1,3 milijarde dolara.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izradila je krajem maja prvu procjenu po kojoj štete u Srbiji i Bosni i Hercegovini, što su ih polovinom maja izazvale najgore poplave koje su pogodile ove zemlje  u posljednjih sto godina, narasle do tri milijarde dolara.

Oko dva miliona ljudi su žrtve poplava u kojima je 77 osoba izgubilo život u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a od toga 51 osoba u Srbiji.

Situacija se od tada stabilizirala, ali je nekoliko gradova u ove tri zemlje i čitava sela, posebno u BiH, uništeno odronom zemlje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije