Prodaje se Porto Montenegro: Arapi novi vlasnici!

05.02.2016. 08:52 / Izvor: Akta.ba
Prodaje se Porto Montenegro: Arapi novi vlasnici!

Prodaja Porto Montenegra je načelno dogovorena, ali još nije potpisan ni predugovor o prodaji kompanije, pišu crnogorski mediji.

Prodaja Porto Montenegra je načelno dogovorena, ali još nije potpisan ni predugovor o prodaji kompanije, pišu crnogorski mediji.

Kanadski biznismen Piter Mank i njegovi partneri u Adrijatik marinasu uveliko pregovaraju o prodaji tivatske marine Porto Montenegro sa jednom arapskom kompanijom, potvrdilo je podgoričkom “Danu” više izvora.

Prema pojedinim informacijama, prodaja Porto Montenegra je načelno i dogovorena, ali još nije potpisan ni predugovor o prodaji kompanije. Kao budući vlasnici Porto Montenegra se pominju dva investitora Emirejts grupa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i saudijski milijarder Kalid bin Sultan, vlasnik takozvane “zlatne flote” superjahti. Bin Sultan je član vladajuće familije Saud, najstariji sin princa Sultana bin Abdulaz Al Sauda. Osnivač je fondacije “The living Oceanss” i predsjedavajući komiteta “Prins Sultan bin Abdul Aziz internešenal prajs for voter“.

Sa Porto Montenegrom je lani potpisao ugovor na 30 godina, čime je tivatska marina postala matična luka prestižne flote superjahti bin Sultana.

Zvanično od uprave Adrijatik marinasa, čiji su vlasnici osim Manka, Oleg Deriiaska, Natanijel Rotšild i Bernard Arno, stigao je odgovor da nisu potpisali nikakav ugovor sa novim investitorom o prodaji akcija bilo kojeg od postojećih akcionara kompanije, piše Dan.

"Kao što je i ranije rečeno, Porto Montenegro kontinuirano radi na tome da nađe nove dugoročne partnere za svaku oblast svog poslovanja, koji mogu pomoći da se nastavi uspjeh koji je do danas ostvaren u Tivtu. Ukoliko se prodaja projekta jednog dana dogodi, javnost će o tome biti na vrijeme obaviještena", kazali su “Danu” iz Adrijatik marinasa.

U prilog informaciji o prodaji Porto Montenegra ide podatak da se izvršni direktor Adrijatik marinasa Oliver Korlet spakovao i otišao sa porodicom iz Tivta. Korleg, koji je stalno bio prisutan u Porto Montsnegru, počeo je da dolazi jednom mjesečno u kompaniju.

Takođe, prema informacijama lista, određeni broj zaposlenih, koji su posljednjih mjeseci pokušali da apliciraju za kredite kod banaka, dobili su odgovor da je Porto Montenegro prodat Arapima i da neće da im daju kredite dok ne potpišu ugovore sa novim vlasnikom. Sa zaposlenima, međutim, niko nije potpisivao nove ugovore, niti ih je iko zvanično obavještavao o promjeni vlasnika, kao ni o situaciji sa direktorom Korletom.

Kada je u pitanju cijena po kojoj je prodat Porto Montenegro, spekuliše se sa ciframa od 500 do 800 miliona sura.

Mank je 2007. godine, zajedno sa inopartnerima kupio tivatski Arsenal za 3,2 miliona evra i zakupio ga na 90 godina. Barem je tada navedena suma od 3,2 miliona. Kasnije su iz Adrijatik marinasa navodili da je vojna baza u Tivtu plaćena 23 miliona, dok su iz tenderske komisije tvrdili da je imovina prodata za 29 miliona. Uglavnom, cifre se n nisu poklopile. Spekulacija oko kupoprodajne cene je počela, nakon što je Mank za Toronto lajf kazao da je tivatski Arsenal kupio za 155 miliona.

Mank je većinski vlasnik Porto Montenegra sa oko 60 odsto akcija, dok ostali biznismeni imaju manjinsks nakete akcija.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije