Prodaju se preostale parcele u poslovnoj zoni Vrtlište: Cijena 1 KM po m2

03.10.2013. 10:33 / Izvor: eKapija.ba
Prodaju se preostale parcele u poslovnoj zoni Vrtlište: Cijena 1 KM po m2

Nakon što su u martu ove godine dodjeljene parcele za šest firmi u industrijskoj zoni Vrtlište u Kaknju, ova Općina je prije dva dana uputila javni poziv za dodjelu preostale dvije parcele.

Nakon što su u martu ove godine dodjeljene parcele za šest firmi u industrijskoj zoni Vrtlište u Kaknju, ova Općina je prije dva dana uputila javni poziv za dodjelu preostale dvije parcele.

Na ovoj lokaciji već posluju firme Trgošped Kakanj, Delibašić poliuretani Kakanj, Neimax Visoko, Euro-group Kakanj, Centrotrans Eurolines Sarajevo i Tiron Kakanj. Trenutno ove firme rade na dobijanju urbanističkih saglasnosti za izgradnju, tako da se uskoro može očekivati početak izgradnje poslovnih objekata na lokaciji PZ Vrtlište, što će značiti i otvaranje novih radnih mjesta.

„Poslovna zona Vrtlište skoro je cijela popunjena. Ostale su dvije manje parcele, kao produkt cijepanja drugih parcela prema potrebama investitora, koje sada nudimo investitorima. Također potrebno je dodatno uređenje parcela“, kazao je za eKapija.ba Nurčo Kurtović iz Općine Kakanj.

Glavni uslovi za dobijanje ovih građevinskih zemljišta su, kako nam je rekao Kurtović, broj planiranih novootvorenih radnih mjesta, te investicijska vrijednost objekta i opreme. Dok se cijena ne vrijednuje budući da je visina naknade za preuzeto gradsko građevinsko zemljište iznosi 1,00 KM/m2 i ista je fiksna. U slučaju da dva ili više investitora ponude iste uslove, prvenstvo će imati ono fizičko ili pravno lice koje je ranije podnijelo prijavu na javni konkurs.

Kako stoji u pozivu Općina Kakanj dodjeljuje se neizgrađeno gradsko  građevinsko zemljište na korištenje radi građenja proizvodno-uslužnih objekata.

Prva parcela je površine 1.377 m², namjenjena je za proizvodno-uslužni objekat, objekat na parceli bi trebao biti dimenzija 12,00x30,00 m, dok je spratnost prizemlje i sprat.

Naknada za preuzeto gradsko građevinsko zemljište je 1.377,00 KM, odnosno 1 KM po m2. Pored toga naknada po osnovu pogodnosti lokacije-renta u iznosu 4.860,00 KM, te naknada za uređenje zemljišta u iznosu 486,00 KM.

Površina druge parcele je 671 m², namjena je također za proizvodno-uslužni objekat, dok bi dimenzije objekta na parceli trebale biti 10,00x18,00 m. Naknada je također 1KM po m2, naknada po osnovu pogodnosti lokacije-renta u iznosu 2.430,00 KM, naknada za uređenje zemljišta u iznosu 243,00 KM.

Investitor je obavezan da o svom trošku uredi kolski i pješački pristup na parceli do objekta, parking prostor u okviru dodjeljene lokacije, nivelaciju zemljišta i hortikulturu u okviru dodjeljene parcele, te sve potrebne priključke na komunalnu infrastrukturu.

Treba naglastiti da investitor ostvaruje povlastice ukoliko gradi u Poduzetničkoj zoni. Investitoru koji u roku od dvije godine od dana potpisivanja ugovora izgradi objekat i započne sa radom na Poduzetničkoj zoni, te zaposli u tom periodu minimalno 10 novih radnika na neodređeno vrijeme, vraća se 40% uplaćenog iznosa naknade za rentu i uređenje gradskog građevinskog zemljišta.

Investitoru koji u roku od 2 godine izgradi objekat i započne sa radom na Poduzetničkoj zoni, te zaposli u tom periodu minimalno 20 novih radnika na neodređeno vrijeme, vraća se 80% uplaćenog iznosa naknade za rentu i uređenje gradskog građevinskog zemljišta.

Također investitori koji započnu sa radom na Poduzetničkoj zoni  oslobađaju se naknade za korištenje gradskog građevinskog zemljišta u periodu od 5 godina, komunalnih naknada u istom periodu, te naknada za komunalnu taksu.

Konkurs ostaje otvoren 30 dana od dana objavljivanja,  odnosno krajnji rok za podnošenje prijava je 01.11.2013.godine.

Industrijska zona Vrtlište nalazi se 2 km od centra općine Kakanj, 0.3 km od regionalnog puta, 1,2 km od željeznice, 45 km od Sarajeva, a 27 km od Zenice.

Površina cijele zone je 10 ha.

Zona ima dovode električne energije, vode, odvod otpadnih voda, mogućnost odlaganja čvrstog otpada, telekomunikacijsku, te transportnu infrastrukturu.

A.Š.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije