Investicije / PROJEKTI

Produžen rok za iskazivanje interesa za gradnju podzemnih garaža

16.07.2020. 08:21 / Izvor: Akta.ba

Općina Centar je saopćila da će javni poziv za potencijalne privatne investitore u vezi izgradnje javnih podzemnih garaža, nakon produženja roka za iskazivanje interesa, biti otvoren do 15. augusta ove godine.  

Općina Centar je 22. aprila ove godine raspisala javni poziv za potencijalne privatne investitore, odnosno privatne kompanije, da pismom namjere iskažu interes da svojim finansijskim sredstvima učestvuju u realizaciji projekata izgradnje javnih podzemnih garaža na području općine Centar Sarajevo, a na zemljištu čiji je vlasnik ta općina.

"U tom smislu, a u skladu s regulacionim planovima koje je donijelo Općinsko vijeće, Općina intenzivno priprema projektnu dokumentaciju, te će sukcesivno, nakon kompletiranja potrebne dokumentacije, objavljivati javni natječaj za izbor najpovoljnijeg partnera za izgradnju svake javne podzemne garaže pojedinačno", navode iz Općine Centar.

Cilj realizacije ovih projekata je, prije svega, da se u značajnoj mjeri riješi ogroman problem nedostatka javnih parking mjesta na području općine, gdje je koncentracija najvećeg broja institucija i organizacija iz svih oblasti rada sa više od 40.000 uposlenih osoba.

Općina očekuje da će se zainteresirani investitori, u pismu namjere, izjasniti da li žele isključivo svojim sredstvima u cijelosti finansirati izgradnju javnih podzemnih garaža ili zajedničkim ulaganjem sa Općinom po nekom od modela javno-privatnog partnerstva.

U bilo kojem aranžmanu Općina Centar Sarajevo ostaje vlasnik zemljišta na kojem će se graditi javne podzemne garaže, a investitor će po osnovu ulaganja dugoročno koristiti izgrađeni objekat na komercijalnoj osnovi, kako bi s poslovnog aspekta valorizirao svoja finansijska ulaganja, izvršio povrat uloženih sredstava i ostvario profit .

"Javni poziv će nakon produženja roka biti otvoren do 15. augusta ove godine", saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije