Produžen rok za izgradnju regionalne deponije na Crnom vrhu

21.01.2014. 15:52 / Izvor: eKapija.ba
Produžen rok za izgradnju regionalne deponije na Crnom vrhu

Rok za završetak radova na izgradnji regionalne deponije na Crnom vrhu kod Zvornika koji je prvobitno bio određen do februara 2014. godine, produžen je do septembra 2014. godine.

Rok za završetak radova na izgradnji regionalne deponije na Crnom vrhu kod Zvornika koji je prvobitno bio određen do februara 2014. godine, produžen je do septembra 2014. godine, dok bi odlaganje otpada moglo da počne prije kraja ove godine, saopšteno je iz Javnog preduzeća "Regionalna deponija - Zvornik".

U saopštenju se navodi da je produžetak radova omogućen jer je II Projekat upravljanja otpadom koji se realizuje pod pokroviteljstvom Svjetske banke, a koji je počeo još 2009. godine, odlukom Svjetske banke produžen do februara 2016. godine, zbog dijela neraspoređenih sredstava, na nivou oba entiteta.

To podrazumijeva da nove regije mogu da povlače sredstva do 2016. godine, a također i da Regionalne deponije imaju mogućnosti da povlače dodatna sredstva za aktivnosti koje nisu mogle da realizuje iz postojećih sredstava.

S tim u vezi, JP "Regionalna deponija - Zvornik" uputilo je pismo interesa Ministarstvu urbanizma, građevinarstva i ekologije Republike Srpske, kako bi u narednom periodu bili obavljeni razgovori sa načelnicima opština, gdje bi se sagledale mogućnosti da opštine daju bankarske garancije za povlačenje dodatnih sredstava.

Direktor preduzeća Regionalna deponija Aleksandar Vračević rekao je da se krajem januara očekuje sastanak sa predstavnicima Svjetske banke. Ovo su najpovoljnija sredstva i povlačenjem njih izbjegle bi se kasnije nabavke po komercijalnim kreditima sa većim kamatnim stopama.

Ona kaže da je na izgradnji regionalne deponije do sada realizovano preko 70 odsto radova i nabavki. Ograda je potpuno završena, kao i sistem vodosnabdijevanja i elektrosnabdijevanja, završena je zemljana brana, na ulazno-radnoj zoni urađeni su objekti u grubom stanju, kao i temelj vage i nastrešnica kolske vage, a radi se na profilisanju tijela deponije i na obodnim kanalima. Na proljeće će biti završeni objekti i krenuće se sa postavljanjem zaštitinih folija, a potom i asfaltiranjem prilaznog puta, radnog platoa i obodnih puteva.

Kad se završe svi radovi i bude dostavljen projekat izvedenog stanja, uslijedit će podnošenje zahtjeva za izdavanje upotrebne dozvole i potom dozvole za upravljanje otpadom, tako da bi deponija do kraja godine trebala da počne sa radom.

Deponija, unutrašnje saobraćajnice, upravna zgrada i ulazna zona zauzeće nepunih 6 hektara, dok je ukupna površina parcele oko 69 hektara.

Aktivnosti na realizaciji projekta Regionalna deponija počele su u julu 2009. godine kada su opštine Zvornik, Bratunac, Vlasenica, Šekovići, Srebrenica, Milići i Osmaci u Republici Srpskoj i Kalesija i Sapna u Federaciji Bosne i Hercegovine potpisale Sporazum o osnivanju Međuopštinskog vijeća.

Odluka o formiranju Javnog preduzeća "Regionalna deponija - Zvornik" koje vodi poslove izgradnje i upravljanja deponijom donesena je u februaru 2010. godine.

U septembru 2012. godine potpisan je Ugovor o izgradnji deponije sa najpovoljnijim ponuđačem Konzorcijumom koga čine "Zvornik putevi" iz Zvornika, "Buk promet" iz Bijeljine i "GT Trade" iz Splita.

Izgradnja Regionalne deponije finansira se iz dvije kreditne linije (IDA 1.500.000 US dolara i IBRD 3.500.000 US dolara) Svjetske banke u ukupnom iznosu od 5.000.000 dolara, dok Vlada Republike Srpske sufinansira 10 odsto od povučenih sredstava.

Projektovani kapacitet deponija je 40.000 tona godišnje ili malo više od 100 tona dnevno, na period od 20 godina, objavljeno je na web stranici Opštine Srebrenica. 

Izvor: zvornikdanas.com

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije