Profunkcionirala prva solarna elektrana u Livnu

04.06.2014. 16:14 / Izvor: Večernji List
Profunkcionirala prva solarna elektrana u Livnu

U rekonstruiranom objektu toplane instalirano je postrojenje od 2,5 MW toplinske energije koja se dobiva iz biomase. U tijeku je izgradnja još jednog postrojenja snage 4 MW iz istog energenta.

Kako bi se Livnu vratila jedna od urbanih karakteristika, izgubljena 90-ih godina prošlog stoljeća, na prijedlog općinskog načelnika prije pet godina formirano je poduzeće ESCO ECO ENERGIJA temeljem javno-privatnog partnerstva općine Livno (10 posto vlasništva) i poduzeća Dvokut-pro (90 posto vlasništva). Prvo je trebalo dovesti u red sam objekt gradske toplane, u ratu i poraću potpuno devastiran, a ruševni objekt postao je divlje odlagalište otpada u samom gradskom središtu.

Uslijed nefunkcioniranja toplane došlo je i do propadala većeg dijela toplovodnih cijevi kojima je toplinska energija distribuirana do zgrada kolektivnog stanovanja i objekata javnih institucija. Sve dosadašnje investicije urađene su sredstvima Dvokuta, istaknuo je Borislav Kovač, direktor poduzeća, kao i to da je da je poduzeće registrirano za proizvodnju i distribuciju energija iz obnovljivih izvora.

Izgradnja postrojenja

U rekonstruiranom objektu toplane instalirano je postrojenje od 2,5 MW toplinske energije koja se dobiva iz biomase. U tijeku je izgradnja još jednog postrojenja snage 4 MW iz istog energenta koji će biti pušten u rad iduće sezone grijanja. U prethodnom je razdoblju položeno 6 km predizoliranih toplovodnih cijevi, a trenutno se izvode radovi na toplovodu Županijskoj bolnici "Dr. fra Mihovil Sučić" koja će od iduće sezone grijanja biti priključena na gradsku toplanu te tako uštedjeti znatna sredstva budući da se trenutno grije na skupo lož ulje.

U svim objektima koji su spojeni na centralni toplinski sustav izvedeni su radovi instaliranja vertikalnih razvoda centralnoga grijanja, kao i ugradnja mjernih uređaja-kalorimetara kojima se vrši mjerenje utroška toplinske energije za svakog potrošača posebno. Cijenu toplinske energije određuje OV i ona iznosi 0,0982 KM/ kWht, što je jedna od najpovoljnijih cijena u FBiH, ističu u poduzeću te dodaju da su u prethodnim sezonama grijanja toplinskom energijom opskrbljivali OŠ "Ivan Goran Kovačić", Dječji vrtić "Pčelice", Sportsku dvoranu "Dalibor Perković Dali", Ekonomsku školu, Narodno sveučilište, zgradu MUP-a, ZZO HBŽ i sedam stambenih zgrada.

Radna mjesta

Trenutačno se izvode radovi na proširenju objekta gradske toplane u kojemu će biti smješteno kogeneracijsko postrojenje na biomasu snage 4 MW, prvo takve vrste u BiH. Nakon dobivanja licencije od FERK-a puštena je u rad prva solarna elektrana na ovim prostorima koja je smještena na krovu gradske toplane snage 79 kW/h. U poduzeću je trenutno zaposleno osmero djelatnika, tijekom sezone grijanja, sukladno potrebama, angažiraju se i dodatni zaposlenici, a povećavanjem kapaciteta doći će i do otvaranja novih radnih mjesta. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije