Investicije / URBANIZAM

Proglašena najbolja rješenja za novi izgled lokaliteta Hastahana

16.10.2018. 07:54 / Izvor: Akta.ba

Načelnik sarajevske Općine Centar Nedžad Ajnadžić donio je odluku o dodjeli nagrada drugoplasiranom i trećeplasiranom rješenju, kao i o otkupu jednog rada za novi vizuelni identitet lokaliteta Hastahana. 

Za drugoplasirani rad čiji je autor Javno preduzeće za prostorno planiranje i uređenje grada „Zenica“ d.o.o. Zenica nagrada iznosi 10.000 KM.

Trećeplasirani rad, čiji su autori diplomirani inženjeri arhitekture Emir Salihović i Hamdija Salihović te saradnik Tarik Rizvanović, bachelor produkt dizajna, nagrađen je sa 5.000 KM, dok će rad autora „Bosna inžinjering„ d.o.o. Sarajevo biti otkupljen u vrijednosti 2.500 KM.

Budući da provedeni konkurs predstavlja osnovu za izradu Izmjena i dopuna Regulacionog plana „Gradski centar Marijin Dvor“ - lokalitet Hastahana“, za koji je Općinsko vijeće Centar 29. septembra 2017. godine, donijelo Odluku o pristupanju izradi, kao i da Najuspješnij dijelovi nagrađenih/otkupljenih rješenja bit će integrisani u buduće plansko rješenje lokaliteta Hastahana, koje će izraditi Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

Navedena odluka općinskog načelnika uslijedila je nakon što je Konkursna komisija odlučila da nijedan rad ne ispunjava uvjete za dodjelu prve nagrade - ugovora za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja lokaliteta Hastahana. Na to je uticao nedovoljan odziv i odsustvo kreativnih idejnih rješenja, saopćeno je iz Općine Centar. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije