Projekat FEMRED: LIR Evolucija realizovala pilot akcije u opštinama

11.07.2017. 08:30 / Izvor: Akta.ba
Projekat FEMRED: LIR Evolucija realizovala pilot akcije u opštinama
OTVORI GALERIJU

U okviru projekta FEMRED -Upravljanje vanrednom situacijom - poplavama i smanjenje rizika od poplava u regiji Derventa (Derventa, Laktaši, Srbac i Novi Grad), LIR Evolucija je realizovala pilot akcije.

U okviru projekta FEMRED-Upravljanje vanrednom situacijom - poplavama i smanjenje rizika od poplava u regiji Derventa (Derventa, Laktaši, Srbac i Novi Grad), LIR Evolucija je realizovala pilot akcije. Projekat FEMRED finansira Evropska unija. Vrijednost projekta je 198. 000 EUR, od kojih je 70. 000 EUR iskorišteno za pilot akcije - radove na revitalizaciji poplavljenih područja.

Radovi u Novom Gradu obuhvataju nabavku, instalaciju i puštanje u rad potapajuće muljne pumpe za otpadne vode u stanici Prekosanje. Radovi su počeli krajem marta i  završeni su u junu. Proširenje kapaciteta pumpne stanice Prekosanje će obezbijediti zaštitu lokalnog stanovništva i imovine u slučaju obilnih padavina i podzemnih voda, te osigurati rezervnu jedinicu u slučaju otkazivanja postojeće pumpe. Projekat je podržala i sufinansirala Opština Novi Grad.

Radovi u Srpcu obuhvataju čišćenje i rekonstrukciju odvodnih kanala Jakšin Potok-Gornji Kaoci u dužini od 900 m, Džainac-Kobaš u dužini od 1300 m i Orašnica-Srbac u dužini 950 m. Radovi su otpočeli krajem marta i završeni su u junu. Čišćenje ovih kanala će osigurati zaštitu lokalnog stanovništva i imovine u slučaju izlijevanja rijeka, te omogućiti da okolno zemljište bude stavljenu u funkciju poljoprivrednog uzgoja. Projekat je podržala i sufinansirala Opština Srbac.

Radovi u Derventi obuhvataju čišćenje i rekonstrukciju kanala Vukovija u ukupnoj dužini od 1022 metara. Radovi su počeli polovinom aprila i završeni su u junu. Čišćenje odvodnog kanala Vukovija će osigurati zaštitu lokalnog stanovništva i imovine u slučaju velikih padavina i izlijevanja rijeka. Projekat je podržala i sufinansirala Opština Derventa.

Opština Laktaši je, u saradnji sa timom LIR Evolucije, definisala potrebnu pilot akciju na svom području- regulaciju vodotoka Stupčevice od mosta na rezervnoj saobraćajnici do vještačkog jezera u Trnu. Radovi će početi polovinom jula. Projekat je podržala i sufinansirala Opština Laktaši.

Za više informacija o projektu možete kontaktirati LIR Evoluciju na e-mail: office@lir.ba ili telefon 051 329 750.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije