Projekat IRENE donio Hercegovini pametna EE rješenja

02.12.2019. 10:53 / Izvor: Večernji List
Projekat IRENE donio Hercegovini pametna EE rješenja

U okviru implementacije projekta organizirane su i specijalizirane radionice za timove energetske efikasnosti iz tri partnerska grada: Mostaru, Tivtu i Zadru.

Projekt IRENE (Interregional Renewable & ENErgy efficiency network), čija provedba traje od 1.7.2017. do 31.12.2019. godine, odobren je u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Hrvatska – Crna Gora 2014 – 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.915.820,00 eura od čega projekt sufinancira Europska Unija u iznosu 1.628.447,00 eura. Nositelj projekta je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, dok su Zadarska županija, Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH, Grad Mostar, općina Tivat i Eko centar Delfin iz Kotora partneri u projektu.

Glavni cilj projekta je zaštita i očuvanje okoliša i poticanje održivog korištenja prirodnih resursa u pograničnim područjima kroz zajednički razvoj i umrežavanje lokalnih sustava upravljanja energijom u prekograničnom području za poticanje energetske učinkovitosti i korištenja sustava obnovljivih izvora energije u javnom sektoru.  Projektnim sredstvima u iznosu od 1.039.000,00 eura planirano je postavljanje ekološki prihvatljive rasvjete na 13 lokacija u prekograničnom području: Bibinje, Benkovac, Galovac, Jablanica, Mostar, Neum, Novigrad, Posedarje, Privlaka, Tivat i Zadar te postavljanje solarnog sustava za pripremu potrošnje tople vode na dvorani Župa u Tivtu. Na području Hercegovačko neretvanske županije, iz projekta IRENE, ekološki prihvatljiva rasvjeta je ugrađena na svim predviđenim lokacijama u Jablanici, Mostaru i Neumu.

Postojeća rasvjeta na pilot lokacijama je bila neučinkovita i pretežno na bazi žive, te nije bila u skladu s normama o svjetlosnom onečišćenju. Ugradnjom novih ekološki prihvatljivih rasvjetnih tijela povećala se ušteda sustava, koja u odnosu na živinu rasvjetu iznosi i do 80% instalirane snage. Utjecaj na floru i faunu okolnog područja u blizini novih rasvjetnih sustava nije zanemariv. 

Kako bi se povećala svijest građana o značaju zaštite okoliša i štednji energije urađena je promotivna kampanja. Pored izrade promotivnih materijala projekt je mislio i na najmlađu populaciju. U okviru implementacije aktivnosti kreirana je predstava za djecu pod nazivom ''Puna vreća želja'', nastala u suradnji Lutkarskog kazališta Mostar i asocijacije REDAH. Predstava je izvedena čak 8 puta na različitim lokacijama (Jablanica, Mostar, Neum, Zadar, Kotor, Tivat). Nakon svake projekcije prisutnoj djeci, njihovim odgajateljima, roditeljima dijeljeni su promotivni materijali (leci, bojanke, privjesci, bojice). Djeca su izuzetno dobro reagirala na predstavu te su odgovarali na pitanja glumaca vezano za očuvanje okoliša. 

Jedna od aktivnosti u projektu je i implementacija novih tehnologija energetske efikasnosti i održivih izvora energije na demonstracijskim lokacijama u tri regije koja utječe na izravno smanjenje potrošnje javnih objekata u prekograničnom području. Nabavljeni su i ugrađeni uređaji za praćenje potrošnje energenata u javnim zgradama koji prvenstveno služe podizanju svijesti djelatnika i posjetilaca zgrada o potrošnji energenata.

U okviru implementacije projekta organizirane su i specijalizirane radionice za timove energetske efikasnosti iz tri partnerska grada: Mostara, Tivta i Zadra s ciljem jačanje kapaciteta navedenih EE timova pri planiranju, razvijanju i implementiranju projekata vezanih za energetsku efikasnost te korištenje obnovljivih izvora energije u zgradarstvu i javnom sektoru. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije