Projekat izgradnje postrojenje za pročišćavanje vode na Sokocu dobio zeleno svjetlo

26.01.2021. 15:14 / Izvor: Akta.ba
Projekat izgradnje postrojenje za pročišćavanje vode na Sokocu dobio zeleno svjetlo

Dobra saradnja Ambasade Češke u Bosni i Hercegovini i lokalne vlasti opštine Sokolac.

Dobra saradnja Ambasade Češke u Bosni i Hercegovini i lokalne vlasti opštine Sokolac, koja je započeta sa ambasadorom Tomašom Sunjogom nastavlјa se i sa novom ambasadoricom Ivanom Hlavsovom, kroz realizaciju novih projekata.

Opštinsko Odjelјenje za lokalni razvoj konkurisalo je Ambasadi Republike Češke prijedlog za projekat "Postrojenje za pročišćavanje vode za piće u Sokocu“. Prema obavještenju koje je stiglo u kabinet načelnika opštine Sokolac Milovana Bjelice projektni prijedlog ocijenio je stručni tim Ambasade Češke u Sarajevu, Ministarstvo spolјnih poslova Češke i Razvojna agencija Češke, i projektni prijedlog je prošao u slјedeću fazu, tj. u njegovu dalјu realizaciju.

Zahvalјujući Ambasadi Češke Republike u BiH u jula 2014. godine, realizovan je projekat „Čuvajmo našu životnu sredinu – reciklirajmo“ u okviru kojeg su nabavlјeni kontejneri i kante za odlaganje smeća. Vrijednost projekta bila je 20.000 maraka, od čega je ulaganje Vlade Češke 14.000, a opštine Sokolac 6.000 maraka.

Češka Republika svake godine kroz poziv za finansiranje malih lokalni projekta, izdvaja blizu dva i po miliona eura za realizaciju projekata u BiH. Projekti moraju da budu usmjereni na sektore: 1) Održivi ekonomski rast (obnovlјivi izvori energije); 2) Održivo upravlјanje prirodnim resursima (sistemi vodosnabdevanja i kanalizacije); ili 3) Dobro upravlјanje i ojačana demokratija.

Svi projekti trebaju promovisati ravnopravnost polova i poštovati životnu sredinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije