Projekt Globalnog fonda za okoliš: Opština Kupres dobija Eko - turistički centar

18.02.2019. 12:31 / Izvor: Akta.ba
Projekt Globalnog fonda za okoliš: Opština Kupres dobija Eko - turistički centar

Sva sredstva za realizaciju ovog projekta su obezbjeđena iz GEF projekta a realizuje se preko Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Opština Kupres uskoro će dobit svoj prvi Eko -  turistički centar Mosor u mjestu Novo Selo. Riječ je o ideji koja se realizuje u okviru Globalnog fonda za okoliš - Global Environment Facility - GEF projekta "Održivo upravljanje šumama i krajolikom" SFLM a koji je potpisan između Bosne i Hercegovine i Međunarodne Banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Sva sredstva za realizaciju ovog projekta su obezbjeđena iz GEF projekta a realizuje se preko Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Ukupna vrijednost granta koji je dodijeljen za projekte u BiH iznosi 5,58 milijuna američkih dolara.

Goran Zubac, pomoćnik ministra za Resor šumarstvo i lovsto u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS - a, i menadžer ovog projekta, za Akta.ba je rekao da je jedna od komponenti ovog projekta i izgradnja Eko turističkog centra na području Opštine Kupres.

"Riječe je o višenamjenskom objektu, koji će se graditi na zahtjev tri subjekta, a to su Opština Kupres, Šumsko gazdinstvo i udruženje građana koje se bavi zaštitom prirode. Područje Opštine Kupres je vrijedno prirodno područje, u smislu postojenja šumskih eko sistema, ali ono što je prepoznato kao problem i njegov nedostatak jeste da u njegovoj blizini ne postoji niti jedan objekata u sklopu kojeg bi se mogle organizirati razne aktivnosti vezane za zaštitu i unaprjeđenje tog eko sistema", kazao je Zubac.

Pojasnio je kako je nedostatak kapaciteta jedan od razloga zašto se krenulo u realizaciju ovog projekta koji će svojom izgradnjom omogućiti bolju koordinaciju svih onih koji aktivno rade na zaštiti šuma.

Sudeći po idejnom rješenju izgradnja ovakvog objekta sa svim pratećim segmentima, zadovoljit će potrebe svih onih, koji na bilo koji način u ovom području, ali i šire, djeluju i rade na promociji očuvanja šumskih eko sistema.

"Trenutno je u toku javna nabavka za izvođača radova. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata (APCU), kroz oglas poziva sve zainteresovane ponuđače, a koji posjeduju zakonom predviđene licence, da svoje ponude za izvođenje zahtjevanih radova dostave najkasnije do 21.02.2019. godine", govori Zubac .

Tenderski postupak je otvoren za sve ponuđače koji potiču iz zemalja koje se kvalifikuju, kao što je definisano u Smjernicama Svjetske Banke, nabavka pod IBRD zajmovima i IDA kreditima, januar 2011. godine.

Glavni cilj projekta za Održivo upravljanje šumama i krajolikom - SFLM za Bosnu i Hercegovinu, je izgradnja kapacitete subjekata u šumarskom sektoru i predstavljenje održivog upravljanja šumama i zemljištem putem integriranog upravljanja šumama i krajolikom ugroženih šuma i pašnjaka. Projekat je potpisan 15.1.2014. godine a planirano zatvaranja projekta je 31.5.2019. godine.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije