Projekt Life donio olakšice za domaće i strane investitore

09.09.2016. 10:11 / Izvor: Akta.ba
Projekt Life donio olakšice za domaće i strane investitore

Ovaj projekat se provodi od decembra 2015. godine, a za cilj ima stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja.

U prisustvu predstavnika Britanske ambasade i Grupacije Svjetske banke u BiH, jučer je u sali opštine Sokolac predstavljen projekat "Unapređenje poslovne klime - LIFE“. Ovaj projekat se provodi od decembra 2015. godine, a za cilj ima stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja na području opštine Sokolac u vidu raznih olakšica za domaće i strane investitore, kao i za sve korisnike usluga opštinske administracije. 

Među prisutnima bio je i načelnik opštine Sokolac, Milovan Bjelica, koji se obratio prisutnima prije prezentacije, posebno zahvalivši predstavnicima Svjetske banke i Britanske ambasade u BiH, koje su omogućile implementaciju projekta.

"U protekle četiri godine ostvarili smo dobru saradnju sa međunarodnim institucijama, tačnije „otvorili“ smo opštinu, što nije bilo prisutno u prethodnom periodu. Radili smo na brojnim projektima u saradnji sa svjetskim i evropskim finansijskim institucijama, međunarodnim organizacijama, fondacijama i nevladinim sektorom. Opština Sokolac je spremna za realizaciju ovakvih i sličnih projekata, jer olakšavaju funkcionisanje naše lokalne zajednice", rekao je Bjelica.

Menadžer „LIFE“ projekta u ime grupacije Svjetske banke Tarik Šahović, rekao ja da je opština Sokolac jedna od rijetkih u Republici Srpskoj u kojoj se implementira ovaj projekat, te da je postojala velika spremnost kako načelnika tako i cijele uprave da se ovaj posao što bolje uradi.

"Meni je drago da smo u ovih devet mjeseci uradili baš dosta posla. Projektom smo radili na poboljšanju poslovanja na lokalnom nivou, što podrazumijeva smanjenje troškova privredi i građanima, pojednostavljnje procedura, kao i privlačenje novih investitora. Treba reći, da smo u radu sa opštinskom administracijom za 30 odsto smanjili troškove privrednicima i građanima, te da sad postoji jednošalterski sistem, tj. sada opština pribavlja dokumentaciju, što su do nedavno stranke morale raditi", istakao je Šahović.

Koordinator projekta u ime opštine Sokolac bila je Ljiljana Damjanović. Ona je rekla da se projekat odnosi na povoljnije poslovno okruženje na području opštine Sokolac, za sve stranke, privrednike, poljoprivrednike, a prevashodno za investitore.

"Na prezentaciji je predstvljen elektronski registar, zatim lista podsticaja, kao i investicona brošura – "Investirajte u Sokolac", koja će biti od pomoći potencijalnim investitorima, jer su u njoj sadržane sve potrebne informacije, od geografskog položaja i površine opštine Sokolac, pa sve do informacija o dokumentaciji koja je potrebna da bi se dobila građevinska dozvola. Ovim projektom znatno smo smanjili rokove za izdavanje dozvola kao i takse", istakla je Damjanovićeva.

Vrijednost projekta je 130.000 konvertiblinih maraka, u čemu opština Sokolac učestvuje sa 8.000 konvertibilnih maraka, dok ostatak finansiraju Grupacija Svjetske banke u BiH i Britanska ambasada u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije