Projekt Magična penjališta u BiH: Sokolac vidi novu šansu za razvoj turizma

09.09.2020. 11:51 / Izvor: Akta.ba
Projekt Magična penjališta u BiH: Sokolac vidi novu šansu za razvoj turizma

Načelnik Sokoca Milovan Bjelica kazao je da je razmotrena mogućnost odabira nekoliko lokacija i da će vjerovatno biti kadidovane Crvene stijene na Romaniji.

U opštini Sokolac jučer je prezentovan projekat Magična penjališta u BiH, koji podrazumijeva izradu deset penjališta na području Via Dinarice, odnosno, 49 opština Bosne i Hercegovine. Projekat je zamišljen s ciljem popunjavanja turističke ponude koju opštine imaju, prenosi portal istocno.com.

Prema riječima Erola Кovačevića, ispred Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Sarajevo, koji je dio projektnog tima, trenutno je jedina obaveza opštine da kandiduje potencijalne lokacije za izradu penjališta.

"Osnovni kriterijum je posjedovanje prirodne stijene širine oko 50 metara, kako bi se na njoj moglo postaviti 30 penjačkih smjerova i poželjno je izabrati pristupačne i atraktivne lokacije. Nakon pristiglih formulara koje je opština dužna da ispuni, biće odabrano deset lokalnih zajednica u kojima će projekat biti realizovan bez njihovog finansijskog učešća. U slučaju da opštine ne bude izabrana u prvih deset, imaće mogućnost da sama finansira penjališta i iskoristi sve ostale pogodnosti projekta. U te benefite ubrajamo: mapiranje potencijala, edukaciju kadra, te promocije u smislu internet prezentacije, telefonske aplikacije, kao i generalnu promociju pod zajedničkim nazivom Magična penjališta Bosne i Hercegovine", pojasnio je Кovačević.

Dodao je da je nakon sastanka sa načelnikom opštine Sokolac Milovanom Bjelicom i njegovim saradnicima, zaključio da Sokolac ima veliki potencijal za razvoj sportskog turizma.

Načelnik Sokoca Milovan Bjelica kazao je da je razmotrena mogućnost odabira nekoliko lokacija i da će vjerovatno biti kadidovane Crvene stijene na Romaniji.

"Opština Sokolac nalazi se na zelenoj liniji Via Dinarice. U toku je izrada projekta koji na prostoru naše opštine sprovode Razvojna agencija grada Istočno Sarajevo i Turistička organizacija Jahorina IS, a koji podrazumijeva izgradnju ferate za penjanje i visećeg mosta na Crvenim stijenama. Prve rezultate možemo očekivati već na proljeće sljedeće godine. Sa zadovoljstvom ćemo aplicirati i na ovaj poziv kako bismo bili dio projekta Magična penjališta u BiH. Romanija nudi dobre uslove i sigurno ispunjavamo sve kriterijume", izjavio je Bjelica.

Ukupna vrijednost projekta Magična penjališta u BiH, koji realizuje Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Sarajevo sa partnerima, iznosi 178.000 КM.

Finansiraju ga Evropske komisije preko direktnog donatora – Njemačke razvojne organizacije GIZ.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije