Projekt navodnjavanja IM-BE Polja donio bi višestruke gospodarske dobrobiti

28.05.2014. 11:49 / Izvor: eKapija.ba
Projekt navodnjavanja IM-BE Polja donio bi višestruke gospodarske dobrobiti

"Prekogranična prezentacija agroekonomske studije i Idejnog rješenja navodnjavanja Imotsko – Bekijskog polja" održana je na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

"Prekogranična prezentacija agroekonomske studije i Idejnog rješenja navodnjavanja Imotsko – Bekijskog polja" održana je na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Na prezentaciji su sudjelovale osobe iz stručnog područja sa Hrvatske i BiH strane, koje su nakon prezentacije razmijenile iskustva i razmišljanja sa kreatorima studije. Prezentaciju na temu "Agroekonomske studije Imotsko – Bekijskog polja" održao je Marin Čagalj, dipl. ing. sa Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, te doc. dr. sc. Željko Rozić i mr. građ. Ante Džolan, sa Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru koji su prezentirali „Idejno rješenje navodnjavanja Imotsko – Bekijskog polja“.

"Realizacija projekta navodnjavanja Imotsko – Bekijskog polja donijela bi višestruke gospodarske i socijalne dobrobiti za lokalno stanovništvo i Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Mali poljoprivrednici imali bi koristi od intenziviranja poljoprivredne proizvodnje, povećanja dohotka, vrijednosti zemljišta, cijena u prodaji i prodajnih količina", istakao je Marin Čagalj dipl.ing., sa Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita. Čagalj je dodao kako je važan segment ovog projekta zadržavanje ruralnog stanovništva u ruralnim krajevima, te nova zapošljavanja i privlačenje mladih u poljoprivredu.

"Moguće varijante sustava navodnjavanja, višekriterijska analiza i prijedlog optimalne varijante, te odvodnja s Imotsko – Bekijskog polja" dijelovi su prezentacije o kojima je govorio dr.dc. Željko Rozić, profesor sa Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Građevinski fakultet predložio je 3 varijante sustava navodnjavanja, te cjelovito rješenje polja za Imotsku i Bekijsku tj. Hrvatsku i BiH stranu polja.

"Varijantna rješenja zasnivaju se na postavkama da dva rješenja idu preko tlačno gravitacijskog sustava dok je jedna varijanta otvoreni kanal sa crpnim stanicama. Analizom smo došli do odabira najbolje varijante, a to je tlačno gravitacijski cjevovod koji bi se prostirao kroz Imotsko polje pa sve do kraja Bekijskog polja sa razvodnom mrežom, zatvoreni sustav navodnjavanja gdje bi kvota priključka bila dovoljna za osiguranje tlakova na cijelom području", istakao je dr.dc. Željko Rozić, profesor Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

"Održivo korištenje vodnih resursa u Imotsko-Bekijskom polju (IM-BE Polje)" projekt je koji se financira sredstvima EU u okviru IPA Prekograničnog programa između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a provode ga općina Grude i JU Razvojna agencija ŽZH- HERAG u suradnji s partnerima iz Republike Hrvatske, Splitsko - dalmatinskom županijom i Javnom ustanovom RERA SD za koordinaciju i razvoj.

Europska unija financira ovaj projekt u iznosu 689.165,81 EUR-a, a predviđeno trajanje projekta je 24 mjeseca.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije